Povećan iznos sufinanciranja u Dolceviti

Gradsko vijeće narednog će tjedna odlučivati o prijedlogu izmjene odluke o uvjetima, kriterijima i postupku za sufinanciranje Programa obnove pročelja i krovova građevina na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule, tzv. Dolcevite.
Prema prijedlogu izmjena s dosadašnjih maksimalnih 75 tisuća kuna sufinanciranje Grada bi se povećalo na sufinanciranje u iznosu od 50 posto opravdanih troškova ulaganja (nabava opreme i troškovi izvođenja radova), ali ne više od 100 tisuća kuna (s PDV-om) po pojedinoj građevini. Ujedno se Zona prioriteta proširuje i na Scalierovu ulicu.
“Kako se državna sredstva za obnovu zgrada dodjeljuju po bitno strožim kriterijima od onih koji su se do sada primjenjivali, a koji uključuju obaveznu energetsku obnovu koju nije moguće provesti na svim povijesnim zgradama, povećanjem iznosa sufinanciranja sa 75 na 100 tisuća kuna za zgrade u Zoni prioriteta, žele se dodatno stimulirati ulaganja u obnovu i ovim putem. Ova nova mogućnost dobivanja bespovratnih sredstava za zahvate obnove pročelja i krovova građevina, kojoj je priključena i Scalierova ulica koja se nalazi u neposrednom kontaktu s Amfiteatrom.”, stoji u pojašnjenju ove odluke Grada Pule.
– Dopunom odluke postojećeg projekta Dolcevita nastavlja se kontinuirana briga i opredijeljenost Grada Pule na nastavku uređenja starogradske jezgre našega grada. Predviđeno je maksimalno sufinanciranje do100 tisuća kuna, te još dodatnih 50 tisuća kuna za sufinanciranje konzervatorsko – restauratorskih radova na povijesnim detaljima, komentirao je odluku Aleksandar Matić, direktor Castrum Pula 97 d.o.o.
Matić smatra da je to jedinstvena prilika za sve pulske upravitelje nekretnina, da u svim situacijama gdje je to, u odnosu na konzervatorske uvjete, prihvatljivo rješenje, kombiniraju sufinanciranje obnove zgrada putem otvorenih natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i budućih natječaja Grada Pule kako bi sama obnova za naše sugrađane bila što povoljnija.

Odgovori

Pin It on Pinterest