Pula izdvaja trećinu proračuna za obrazovanje, sport i socijalu

Portal www.gradonačelnik.hr, specijaliziran za praćenje rada lokalne i regionalne samouprave, objavio je članak u kojemu navodi kako je Prijedlog proračuna Grada Pule za 2017. godinu planiran u iznosu od 420.469.063 kune. U sklopu navedenog iznosa, najveći se dio, čak 50 posto sredstava, planira za Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu, s najvećim stavkama u Programima izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture.

Uređenje Trga kralja Tomislava na Verudi i rekonstrukcija Palladiove ulice s cjelokupnom infrastrukturom jedan je od trenutno najvećih infrastrukturnih projekata u Puli. Riječ je o investiciji vrijednoj 24,2 milijuna kuna koja se provodi prema želji samih građana koji su se aktivno uključili u odlučivanje i oblikovanje tog područja. Dio se sredstava predvidjelo u proračunu za 2016. godinu, oko 6 milijuna kuna, a ostatak vrijednosti investicije – 18 milijuna kuna, planira se u proračunu za 2017. godinu.

U narednom razdoblju u Puli se planiraju mnogobrojni projekti koji će u značajnoj mjeri podići standard života te će osigurati sadržaje koji dosad nisu postojali, što će utjecati na cjelokupni razvoj grada u gospodarskom, prometnom, turističkom i sportskom smislu. Jedan od takvih projekata je izgradnja javnog gradskog bazena vaterpolo dimenzija za koji je nedavno izdana građevinska dozvola. „Gradski bazen bit će dostupan svim građanima grada Pule, kako djeci predškolskog i školskog uzrasta, osobama s invaliditetom i osobama sa smanjenom pokretljivošću, tako i rekreativcima, osobama treće životne dobi, plivačima i sportskim klubovima“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Prema navedenom, za razvoj sporta u gradu Puli planira se izdvojiti 20,5 milijuna kuna s ciljem da se osiguraju uvjeti za bavljenje sportom koji doprinose zdravom životu, promicanju pozitivnih vrijednosti i stvaranju humanijih odnosa. Za socijalnu skrb se planira izdvojiti 16,9 milijuna kuna od čega za pomoć socijalno ugroženoj kategoriji građana gotovo 10 milijuna kuna kako bi se osigurale potrebne pomoći na razini višoj od one Zakonom utvrđene. Na taj se način vodi računa o osiguranju kontinuiteta socijalne zaštite najpotrebnijih skupina građana u okruženju stalnog pada životnog standarda.

Osim za program izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture, gotovo trećina gradskog proračuna izdvojit će se za Upravni odjel za društvene djelatnosti kako bi se dodatno unaprijedila kvaliteta predškolskog i školskog obrazovanja, sporta, socijalne skrbi te mnogih drugih elemenata koji čine svakodnevicu građana.

Grad Pula aktivno nastavlja s poticanjem razvoja malog gospodarstva, mikro i malih trgovačkih društava, obrtnika, zadruga, profitnih ustanova i fizičkih osoba u slobodnim zanimanjima, kao i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Sve to kroz programe potpora i subvencija za lakši i jeftiniji pristup izvorima financiranja, navodi se u članku.

Cjelokupni članak može pročitati ovdje: http://www.gradonacelnik.hr/vijesti/pula-trecina-proracuna-za-obrazovanje-sport-i-socijalu

 

Odgovori

Pin It on Pinterest