Barban dobiva vrtić, a Šajini inkubator za poduzetnike

Općinsko vijeće Barbana usvojilo je proračun za 2017. godinu težak 15,8 milijuna kuna. Bazni dio proračuna je na ovogodišnjoj razini i iznosi 9,2 milijuna kuna, međutim, uvećan je na gotovo 16 milijuna zbog tri ključna europska projekta. To su izgradnja dječjeg vrtića i jaslica Barban od pet milijuna kuna, potom rekonstrukcija stare škole u Šajinima koja će se s 1,4 milijuna kuna preurediti u poduzetnički inkubator, te 300 tisuća kuna vrijednoj sanaciji barbanske kule koja se obnavlja u sklopu prekograničnog europskog projekta “Otključaj tajne kulturne baštine – Unlock!”

Zalažu se da mladi ostanu na selu

Za kapitalni projekt izgradnje vrtića u Barbanu u proračunu za iduću godinu planirano je kreditno zaduženje od pet milijuna kuna, a taj će se iznos refundirati nakon što budu odobrena sredstva Programa ruralnog razvoja  RH 2014.-2020. Najviše prihoda, 31,62 posto, očekuje se od financijske imovine i zaduživanja, slijede porezni prihodi (28,93 posto), te prihodi od upravnih i administrativnih pristojbi (17,22 posto). Projekcije proračuna za 2018. i 2019. godinu nešto su veće od devet milijuna kuna.

Općinski načelnik Denis Kontošić naglašava da upravo europski dio proračuna (izgradnja vrtića, poduzetnički inkubator) predstavlja njegovu razvojnu komponentu.

– Zalažemo se za ostanak mladih na selu, za rađanje djece, i baš zato moramo nešto i dati za tu djecu. Izgradnja novog vrtića za stotinu djece, odnosno četiri vrtićke i jednu jasličku skupinu, omogućit će smještaj u značajno boljim uvjetima u odnosu na sadašnje. Pored vrtića bit će i dovoljno otvorenog prostora za igru i zabavu. Poduzetnički inkubator Šajini omogućit će smještaj mladih ljudi u dobi do 30 godina u devet ureda čija je površina od 12 do 16 kvadrata, uz izuzetno povoljne uvjete, poput niskog iznosa najma i besplatnog interneta. Inkubiranje u razdoblju do tri godine omogućit će mladima da razviju svoje poduzetničke ideje od kojih sutra mogu nastati ozbiljnije tvrtke koje će zapošljavati ili graditi pogone u Poduzetničkoj zoni Barban, objašnjava Kontošić.

Ulaganje u komunalnu infrastrukturu

Dodaje da se ovogodišnji proračun dobro puni, a tako se, dodaje, očekuje i u idućoj godini. Gospodarska kriza je za nama, veli načelnik te najavljuje ulaganje u komunalnu infrastrukturu u svim mjesnim odborima.

– Obnavljamo krovove društvenih domova, iduće godine sanirat ćemo barem jedan, dva, nastavljamo uređivati sportske terene, javne površine, sanirati ondje gdje je potrebno, i to ravnomjerno, u svih devet općinskih mjesnih odbora, najavio je Kontošić.

Usvojen je niz programa, od kojih je većina na ovogodišnjoj razini (održavanje i izgradnja komunalne infrastrukture, kultura, sport, socijala, školstvo), dok su neki uvećani. Program javnih potreba u predškolskom odgoju financira s nešto više od dva milijuna kuna, za školstvo se izdvaja 60 tisuća, a za kulturu 665 tisuća kuna. Javne potrebe u sportu pokrivaju se s 300 tisuća kuna, dok se za zdravstvo i socijalnu skrb izdvaja 269 tisuća kuna. Poljoprivreda se potiče d 35 tisuća kuna, udrugama civilnog društva usmjerava se 43 tisuće, dok se za zaštitu okoliša usmjeravaju 302 tisuće kuna.

Održavanje komunalne infrastrukture stajat će 1,37 milijuna, dok će gradnja te infrastrukture koštati 1,1 milijun. Od toga se 150 tisuća odnosi na izgradnju vodovodne mreže, u dogradnju poduzetničke zone ulaže se sto tisuća, u javne površine u stambenim naseljima 350 tisuća, javna rasvjeta stajat će 200 tisuća, a dodatna ulaganja u građevinske objekte 230 tisuća kuna.

Izvor:(    http://www.glasistre.hr   )

Odgovori

Pin It on Pinterest