Očekuju se EU sredstva za izgradnju vrtića u Marčani

Općinsko vijeće Marčane usvojilo je proračun za 2017. godinu u iznosu od 33,126 milijuna kuna, od čega se 9,25 milijuna odnosi na očekivana sredstva iz europskih fondova, dok dva milijuna iznosi kreditno zaduženje za izgradnju vrtića. Bazni proračun težak je 22 milijuna kuna, što je nešto manje od ostvarenja u 2016. godini. Izgradnja vrtića u Marčani koštala bi 9,5 milijuna kuna, od čega se 7,5 milijuna namaknulo iz europskih fondova, a ostatak od dva milijuna dobavio bi se kreditom, objašnjava Zlatko Cetina, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela.

Marčana postaje sve više turistička

Očekuje se više od 10 milijuna kuna poreznih prihoda, što je nešto više u odnosu na ovu godinu. Neće više biti prihoda od poreza na tvrtku koji se ukida s 31. prosincem ove godine.

– Zbog legalizacije se očekuje blagi rast prihoda od komunalnog doprinosa koji će iznositi oko šest milijuna kuna, a očekujemo i namjenska sredstva naknade za zadržavanje objekata. Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture planira se na razini od 8,9 milijuna kuna, što uključuje i 1,75 milijuna kuna očekivanih potpora iz europskih fondova za izgradnju jedne nerazvrstane ceste i proširenje groblja u Loborici. Postoje i projekti koji nisu vidljivi u proračunu, za koje očekujemo da će se realizirati iduće godine: jugoistočna obilaznica naselja Marčana, rekonstrukcija dijela državne ceste i raskrižja na sjevernom ulazu u Loboriku i izgradnja sustava javne odvodnje u Loborici, objašnjava Cetina. Program održavanja komunalne infrastrukture planiran je u iznosu od 1,67 milijuna kuna, nešto više nego u ovoj godini, jer postoji potreba za intenzivnijim održavanjem. Naime, marčanska općina postaje sve više turistička, ne samo u priobalju, nego i u  unutrašnjosti, objašnjava pročelnik.

Širenje građevinskog područja naselja

U izglasavanju proračuna suzdržano je bilo troje vijećnika HSU-a. Jedan od njih je Anđelo Valić, koji kaže da nisu podržali proračun jer se gotovo trećina odnosi na gradnju vrtića.

– Nismo protiv izgradnje vrtića, predškolska ustanova je potrebna, međutim, smatramo da je proračun predizboran jer se svake četiri godine vrtić uvrštava u proračun, a onda se rebalansom na kraju iduće godine “skida”. Vrtić u Marčani tako se “gradi” već 20 godina, kaže Valić. Iako podržava namjeru da se projekt kandidira za europska sredstva, skeptičan je jer prednost imaju siromašnije općine s manjim proračunom.

– Mislim da je vrtić trebalo davno izgraditi vlastitim sredstvima. Osim toga, mi vijećnici HSU-a smatramo da je proračun netransparentan. Kada se, na primjer, govori o

izgradnji komunalne infrastrukture, ne navodi se što će biti izgrađeno. Ne navodi se koje će nerazvrstane ceste biti izgrađene. Za otkup zemljišta predviđen je 1,1 milijun kuna, ali nije specificirano koje je to zemljište. Tako se može manipulirati novcem, smatra Valić koji je na Vijeću zatražio da budžet bude transparentniji.

Vijećnici su usvojili i niz drugih programa koji se odnose na školstvo, sport, zdravstvo, kulturu, udruge civilnog društva i predškolski odgoj. Usvojeno je načelnikovo izvješće o zaprimljenim inicijativama za pokretanje izmjena Prostornog plana Općine Marčana. Podnijeto je 68 inicijativa, od čega je za njih 30 utvrđeno da su osnovane, što znači da će se razmatrati prilikom izrade plana.

Većina njih odnosi se na proširenje građevinskog područja naselja.

– Ono što je u blizini građevinskog područja, posebno gdje nema ograničenja za širenje, je prihvatljivo, a ono što je udaljenije, nije, objašnjava Cetina.

Strategija razvoja turizma

Usvojena je odluka o izradi strategije razvoja turizma za razdoblje od 2017. do 2020. godine. Prihvaćene su i odluke o izradi urbanističkih planova uređenja Krnički porat-jugoistok, Krnički porat-sjeverozapad, područja sv. Mikula i Kaval, te Išići-sjever. Dano je i zeleno svjetlo za izmjenu Urbanističkog plana uređenja ugostiteljsko-turističkog područja Blaz-Salamuščica i s tim povezanih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest