Sige i led zarobili Pazinski krov

 

Sige i debeli led ovih je dana zarobio Pazinski krov, vodopad na Pazinčici najbliži Pazinu, što uopće ne treba čuditi s obzirom na temperature s kojima je Pazinština ušla u novu godinu.

Tome svjedoče fotografije koje nam je poslao čitatelj Lucijan Nadišić. Vrlo hladno vrijeme zabilježeno je u novogodišnjoj noći kada je temperatura, prema mjerenjima Istrameta, dosegla -8 stupnjeva Celzijusa.

Međutim rekord je u Pazinu ipak izmjeren u noći sa subote na nedjelju kada se temperatura spustila na -8,9 stupnjeva. S nedjelje na ponedjeljak već je bilo nešto manje studeno, pa je izmjereno -6,3 stupnjeva, dok se s ponedjeljka na utorak vrijeme zajužilo pa je najniža temperatura u Pazinu iznosila pozitivnih 0,9 stupnjeva. Na Pazinštini je proteklih dana najhladnije bilo u dolini Pazinčice (kraj sela Ivoli) gdje je sa subote na nedjelju izmjereno -10,2 stupnjeva.

I prema kraju tjedna u unutrašnjoj Istri očekuje se hladno vrijeme koje bi trebala nakratko početkom idućeg tjedna prekinuti kiša nakon čega će se ponovno nastaviti niske temperature. U zapadnoj i južnoj Istri temperature će biti osjetno više premda bi se prema vikendu i ondje mogle spustiti ispod ništice. Iako se u većem dijelu gorske Hrvatske, pa i Dalmaciji idućih dana očekuje snijeg Istru snježni pokrivač ne bi trebao obuhvatiti.

Na zapadnoj obali Istre gdje na mjestima zaštićenim od vjetra te zimske hladnoće uspijevaju i agrumi agronomi savjetuju da ih se od niskih temperatura zaštiti (već prije zimskih mjeseci, ali možda nije kasno ni sada) prekrivanjem lutrasil folijom, jutenom vrećom ili slamom, te tako stvorene vreće s južnim voćkama podveže špagom.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest