Najava pustolovne utrke K.I.T.A. – SVETICA, ŠIŠAN u subotu, 7. siječnja 2017.

 

Ova priča kreće iz Šišana koji je 9 km udaljen od Pule, 4 od Medulina i Kvarnerskog zaljeva (Sinus Flanaticus).

Nedaleko od Šišana, na 92 metra visine, nježno se uzdiže brdašce zvano Monte della Madonna (Svetica) po legendi, odnosno crkvici koja je tu podignuta u Srednjem vijeku. Pogled koji se s njega pruža najljepši je od svih pogleda. U podnožju brda žuborom se lomi Kvarner o izbrušene stijene te mirno cjeliva pješčane žale sitnih uvala lučice Cuie, cale dei Cani, Malagatta i Val Bado; zatim se u igri tirkiznih pruga proteže sve do Punte Nere (Crna Punta), a potom nestaje u bisernim bojama otvorena mora.

Ovdje su možda sa strepnjom žitelji sela promatrali Pompejeve brodove upućene u ratni pohod protiv Cezara (49. god. pr. Kr.). U “novijoj” su povijesti s vrha brda bezbroj puta gledali gusarske brodove kako se primiču kraju, a mletački su stražari odatle motrili more ne bi li spazili napad patrijarhovih snaga na pulski ager.

MITOVI I LEGENDE

Selom kruži i prenosi se s pokoljenja na pokoljenje čudna predaja kojoj je u dubokoj jami usred brda obitavao strahotni zmaj, a Šišanci su svakog mjeseca ždrijebom birali djevojku te mu je nudili za obrok. Tako je jedanput mlađahna djevojka trebala biti dovedena groznoj nemani, a dan prije toga njezin je bijedni otac s tugom u srcu otišao od kuće i lutao oko brda smišljajući u sebi najsmionije nakane da ne prepusti svoju miljenicu pohlepnim kandžama proklete zvijeri. I dok je shrvan bolom lutao šumom, presretne ga djevojka božanske ljepote, glave okrunjene zlatnim vijencem, haljine bijele poput snijega, prepuna neiskazive nježnosti. Tješi ga milim riječima i otkrije mu način kako da konačno pripitomi i ubije okrutnu zvijer. Ta djeva bijaše Bogorodica (Svetica).

Naoružajte se hrabrošću i uđite u avanturu. Pronaći grotlo legendarnog zmaja biti će i vaš zadatak, a do njega morat ćete odabrati između kratke 12 km i duge 25 km.

Čekamo Vas u grotlu, Monte della Madona (Svetica), Šišan, a startamo u 10:00 sati.

OBAVEZNA OPREMA:

  • čeona
  • pisalo

Prijave na linku: https://drive.google.com/open?id=1T_tSz4O-iy4rUONA4kY0kzJK3f_PxYq1dP3MkU49Mvo

Upiti, prigovori i nejasnoće: deno1905@gmail.com

 

Odgovori

Pin It on Pinterest