Najskuplja pulska nekretnina u oglasnicima je…

 

Dva nedovršena objekta izgrađena na Valovinama, ispred ulaza u kamp Stoja, najskuplje su pulske nekretnine koje se prodaju u oglasnicima. Manji objekt, vila, ponuđen je za 1,8 milijuna eura, a veći, mini hotel, za 3,5 do 3,8 milijuna, ovisno o agenciji koja ga nudi. Prodaja tih nekretnina oglašena je sredinom prošle godine za ukupno 5,6 milijuna eura, a prije mjesec dana snižene su na 5,3 milijuna. Uz oglase je navedeno da se nalaze na izuzetno dobroj lokaciji udaljenoj 50 metara od plaže.

Grade vile i obnavljaju spomenike palim boricima

“Objekt ima fantastičan pogled na more sa svih strana i proteže se na tri etaže. U prizemlju će biti restoran, recepcija te pomoćne prostorije, dok je na 1. i 2. katu ukupno 12 luksuznih soba. Trenutno je u roh-bau fazi druga etaža. Restoran u prizemlju će imate veliku zatvorenu terasu, a zgrada će imati i bazen te će biti ukupno i 10-12 parkirnih mjesta”, stoji u oglasu u kojem je pojašnjeno da mini hotel ima 800 kvadrata stambene površine.

Drugi objekt, koji planiraju kategorizirati kao vilu, ima pet soba te 380 četvornih metara stambene površine i 1.000 kvadrata okućnice. “Vila se sastoji, u prizemlju, od kuhinje, dnevnog boravka, sobe i kupatila. Na 1. katu su tri sobe, svaka sa svojim kupatilom te velika terasa i garderoba. Na 2. katu je jedna soba s kupatilom, dvije velike terase i još jedna slobodna prostorija. Uz objekt dolazi i bazen”, stoji u oglasu za prodaju vile.

Iako je izgradnja tih nekretnina počela 2013., one još nisu dovršene. Njihov vlasnik je Modo d.o.o. iz Pule, a čiji su vlasnici Alexander i Tatiana Sokolov iz Rusije. Sokolov je ujedno direktor firme, a Sokolova je poznata istarskoj javnosti kao predsjednica Udruge ruske nacionalne manjine “Ruski dom Istra” na čiju su inicijativu obnovljeni mnogi spomenici palim boricima u Istri.

U financijskim izvješćima tvrtke Modo stoji da na zalihama imaju zgrade u proizvodnji namijenjene prodaji ukupne vrijednosti 1,7 milijuna eura. Istodobno su prikazali 1,7 milijuna eura dugoročnih obveza po inozemnim kreditima osnivača. Gotovo podjednake brojke (za vrijednost zgrada i inozemne dugove) su naveli u svim financijskim izvješćima otkako je tvrtka osnovana 2007. godine. Dakle, s uloženih 1,7 milijuna eura u nekretninski biznis u Puli očekuju da će ostvariti tri puta veći prihod, odnosno 5,3 milijuna eura. Iako smo Tatianu Sokolovu pismeno zamolili za odgovore o gradnji ovih nekretnina do zaključenja ovog teksta odgovore nismo dobili.

Tko je naslijedio pulske Valovine?

Međutim, iza ovog zanimljivog ruskog ulaganja u nekretninski biznis stoji trakavica o nasljeđivanju pulskih Valovina i osporavanju tog nasljeđivanja, što istražuje i Županijsko državno odvjetništvo u Puli. Naime, čitavo to zemljište do prije 15 godina pripadalo je pulskoj obitelji Biškupić. No, 2002. godine im je oduzeto i na njega se knjiži Franjo Vidas iz Zagreba. Obitelj Biškupić godinama sudskim putem osporava Franji Vidasu nasljedstvo nad tim zemljištem, a on je to zemljište preprodao vrlo brzo čim ga je stekao tvrtkama Mode, Lenox (vlasnik je Svetislav Puljić) i Maxim Dip (vlasnik je Maxim Danilchenko iz Moskve).

Vidas je tako postao vlasnik velikog djela Valovina ispred sadašnjeg kampa Stoja nakon što je ishodio rješenje o nasljeđivanju. U tom rješenju Vidas se poziva da je praunuk Franjice (vođena u zapisima kao Ernesta i Ernestina) Roiatti (vođena u zapisima i kao Rojatti) umrle 1951. godine. S druge strane, obitelj Biškupić tvrdi da je taj dio Valovina bio u vlasništvu pradjeda Franje Vidasa, Leopolda Roiattia koji je umro 1942. godine te da to vlasništvo nije prebacio na svoju suprugu već na svog sina Sergia Roiattia, a koji je onda to prenio obitelji Biškupić. Ta obitelj nam veli da se Franjo Vidas uspio upisati kao vlasnik nakon što je nestao testament Leopolda Roiattia, a kojim je naknadno osporen prijenos sa Sergia Roiattia na obitelj Biškupić.

– Ja sam legalni nasljednik imovine moje pokojne bake Franjice Roiatti. Tu sam imovinu prodao, a to što potražuje obitelj Biškupić na to nemaju nikakvo pravo, ukratko nam je komentirao Franjo Vidas.

Krediti sa Cipra i Britanskih Djevičanskih otoka

U susjedstvu najskupljih pulskih nekretnina nalazi se imanje Svetislava Puljića i njegove tvrtke Lenox koje se proteže na 4.199 četvorna metra. Pored grandiozne vile “Emine”, strše još četiri nedovršene vile. U financijskom izvješću za 2015. Puljić otkriva da je gradnju te četiri vile (i zgrade pored semafora iznad pulskog Delfina) financirao kreditom tvrtke Lenox LTD sa Cipra od 17,6 milijuna kuna te partnerstvom s tvrtkom Azar LTD s Britanskih Djevičanskih otoka. Do kraja 2015. je u četiri objekta na Valovinama uložio 15,3 milijuna kuna, a u pripremu za objekt pored Delfina 3,9 milijuna kuna.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest