Rovinj dobiva najsigurniju medicinsko-terapeutsku plažu na Jadranu

 

Rovinjska, odnosno Bolnica za ortopedsku kirurgiju i rehabilitaciju “dr. Martin Horvat” u vlasništvu Županije istarske, posljednje tri godine piše svoju zlatnu povijest. Konačno, iza nje su sad već daleko svi problemi koji su je pratili tijekom Domovinskog rata, pa čak i desetljeće kasnije. Danas, s ponosom ističe njen ravnatelj dr. Marinko Rade da je to, možda u zemlji i jedina medicinska ustanova koja se obnavlja bez kredita i koja nema dugove, a vjerojatno je i jedina koja vanjskim suradnicima njihova potraživanja namiruje u roku od tri tjedna.

Nova plaža na 900 četvornih metara

Prošla je godina, naime bila u znaku obnova, sanacija i rekonstrukcija bolničkih zgrada. Za obnovu bolničke kuhinje, dijela fizikalne terapije, poliklinike i odjela Bolnica je utrošila oko 1,8 milijuna kuna vlastitih sredstava. Početkom godine, u pomoć pristiže Ministarstvo turizma s 800 tisuća kuna, odnosno Županija istarska koja će za potrebe uređenja bolničke plaže i njenog pretvaranja u suvremeno i luksuzno kupalište namijenjeno osobama s invaliditetom osigurati najmanje još toliko, pa i više sredstava za potrebe tzv. nad standarda.

– Nakon što smo se prijavili na natječaj Ministarstva turizma glede potražnje novaca za potrebe uređenja bolničke plaže, a koji smo zahvaljujući Gradu Rovinju i nadležnoj pročelnici Matini Hek Čekić i dobili, odnosno postali prva bolnica u zemlji kojoj je odobren iznos od nemalih 800 tisuća kuna, u dogovoru s osnivačem Županijom istarskom pobrinuli smo se i za nad standard, koji će konačnu sumu i za kompletno uređenje plaže s oko 900 četvornih metara, i više no udvostručiti. A kad je riječ o tzv. nad standardu recimo da je riječ o maksimalno prilagođenoj plaži namijenjenoj osobama s invaliditetom što između ostalog uključuje specijalno prilagođene ležaljke, tuševe i svlačionice. Također, bit će ugrađene i SOS tipke, koje će na više mjesta na plaži služiti za promptno dozivanje u pomoć, kaže dr. Rade, od kojeg saznajemo i da se u cijelosti mijenja i prilagođava betonski parter plaže, postavlja info ploča sa svim obavijestima vezanim za “morski ugođaj”- od temperature mora i zraka preko UV zračenja.

Ipak, ono što će ovu plažu u odnosnu na brojne druge, i također luksuzne činiti posebno je njena sigurnosna strana. Osim što se nalazi u krugu bolnice, na istoj će uz spasitelje, dežurati i biti prisutno medicinsko osoblje u svakom trenutku korištenja.

Za obnovu 1,8 milijuna kuna

Upravo, na pitanje tko će sve moći koristiti bolničku plažu, a koja bi svečano u pogon trebala biti puštena do konca travnja, ravnatelj odgovara svi – od samih pacijenata Bolnice do građana koji imaju potrebu za rehabilitacijom, odnosno prilagođenim kupanjem.

Inače, valja istaknuti i da je samo tijekom prošle godine na podizanju kvalitete standarda i boravka pacijenata u Bolnici (prosječno godišnje 12,5 tisuća pregleda i oko tri tisuće pacijenata na rehabilitaciji) iz bolničkog novčanika uplaćeno oko 1,8 milijuna  kuna.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest