Na Medulinskoj lokvi uredit će se biciklističko stajalište i odmorište

 

U nizu projekata koje Općina Medulin ove godine planira realizirati je i uređenje zapuštene Lokve u samom naselju. Projekt je još lani prijavljen na natječaj Fonda za razvoj turizma, a na ovom se mjestu namjerava urediti odmorište na europskoj – Euro Velo biciklističkoj ruti te regionalnim biciklističkim rutama Medulinka i Medulinska rivijera, s obzirom da prolaze u neposrednoj blizini Lokve.

Ponton za ptice

Načelnik Goran Buić kaže da se teško prilagoditi natječajima, pa su u Općini osmislili da se na tom mjestu uredi biciklističko stajalište. Bio je to jedan od uvjeta za natječaj Ministarstva turizma i nadamo se da ćemo uspjeti realizirati taj projekt vrijedan oko 400 tisuća kuna, veli načelnik.

Projekt predviđa izgradnju staze ukupne površine od 255 četvornih metara oko dijela lokve s definiranim pristupima s okolnog makadamskog puta, napominje Barbara Floričić, viša stručna suradnica za razvojne projekte u Općini. Glavni pristup odmorištu nalazio bi se na sjeverozapadnom dijelu područja obuhvata, a bio bi izveden kao betonska površina nepravilnog oblika.

– Na glavnom pristupu planirano je postavljanje ploče s info-plakatom i osnovnim informacijama o Lokvi. U jugoistočnom dijelu na 45 kvadrata planirana je piknik-zona u kojoj će se postaviti stalak za bicikle i dva stola s klupama. U neposrednoj blizini bit će i multimedijalni info-point s interakcijom putem dodira i Wi-fi mreže. Ondje će posjetitelji moći dobiti sve informacije o biciklističkim rutama, atraktivnim područjima te aktualnim događanjima u cijeloj općini. Drugi prilaz odmorištu planiran je preko betonske staze uz koju će se postaviti betonski plato za piknik-zonu. U centralnom dijelu Lokve postavit će se šesterokutni plivajući ponton za pristup ptica, što će dodatno povećati njenu atraktivnost, objašnjava Floričić.

Postojeća vegetacija bi se zadržala, a planiraju se posaditi autohtone i udomaćene biljne vrste (trajnice, grmlje i stablašice). Ukupna vrijednost prijavljenog projekta je 891.826 kuna, a od Fonda za razvoj turizma zatraženo je maksimalno sufinanciranje za tu vrstu ulaganja od 300.000 kuna, napominje Floričić.

Razvoj cikloturizma

Kaže da bi se uređenjem Lokve i postavljenjem dodatnih urbanih sadržaja razvila i promovirala prirodna resursna osnova Medulina i stvorio atraktivan prostor za šetnju, odmor i rekreaciju na otvorenom. Uređenjem odmorišta također bi se znatno povećala atraktivnost biciklističkih ruta koje prolaze pored Lokve i time pridonijelo razvoju cjelogodišnjeg cikloturizma u općini Medulin, smatra naša sugovornica.

Prvi zapisi iz 1563. godine

Prvi zapisi s mapom na kojoj je nacrtana Medulinska lokva datiraju iz 1563. godine. Nekoć je lokva kanalom bila spojena s morem i u njoj su Medulinci lovili jegulje. Danas je obitavalište brojnih gusaka, pataka i drugih vrsta ptica koje tu pronalaze obilje hrane.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest