Groblje u Savičenti se uređuje i dobit će novih 150 mjesta

 

Općina Svetvinčenat koncem prošle godine počela je uređivati mjesno groblje: popločano je oko 30 četvornih metara staza, a preostalo je za urediti još oko 50 kvadrata, čime će se znatno olakšati pristup grobnim mjestima. Ukoliko to vremenske prilike dozvole, radovi vrijedni 60 tisuća kuna koji se financiraju iz općinskog proračuna trebali bi biti gotovi do konca ovog mjeseca, napominju iz Općine.

Isključivo za žitelje općine

Na starom i novom dijelu groblja ukupno je 930 grobnih mjesta, a slobodno ih je još 20. No, to nije dovoljno za potrebe općine pa se u skorašnjim izmjenama Prostornog plana cimitar planira proširiti. Markirat će se još dvije parcele od ukupno 1.150 četvornih metara s dodatnih 150 mjesta, najavljuju iz Općine. Javna rasprava o izmjenama i dopunama Prostornog plana općine trajat će do polovice ožujka, nakon čega treba ucrtati zemljište, a onda ishodovati dozvole, objašnjava Valter Živolić, upravitelj općinskih groblja.

– Radovi najvjerojatnije neće početi ove godine, ali ćemo pripremiti dokumentaciju. Dotad bi postojećih 20 slobodnih mjesta trebalo zadovoljiti potrebe, kaže Živolić. Napominje da su, prema odluci Općine, postojeća grobna mjesta zbog povećanih potreba namijenjena isključivo stanovnicima općine. Tako, naime, nije bilo sve do lanjskog travnja, kada su mjesto na općinskom cimitru mogle kupiti i osobe s prebivalištem izvan općine te ondje biti i pokopane.

U Programu gradnje objekata i uređaja infrastrukture Općine Svetvinčenat u 2017. godini za javne površine, nerazvrstane ceste, javnu rasvjetu i uređenje groblja predviđeno je nešto više od četiri milijuna kuna, od čega se milijun planira uložiti u dogradnju groblja u Juršićima. Taj će se novac namaknuti komunalnim doprinosom, a dijelom iz sredstava pomoći za europske projekte.

Za održavanje groblja 226 tisuća kuna

Program održavanja groblja u ovoj godini težak je 226 tisuća kuna, što se planira ostvariti sredstvima naknade za korištenje grobnih mjesta. Najviše će stajati odvoz i deponiranje smeća s groblja i glomaznog otpada (120 tisuća kuna), potom uređenje staza na groblju u Savičenti (60 tisuća), dok će uređenje kosturnice u Savičenti koštati deset tisuća kuna. Dvadeset tisuća stajat će iskop grobova bagerom.

Milijun kuna za proširenje cimitra u Juršićima

Dva su groblja na području cijele općine Svetvinčenat koja pokrivaju potrebe 2.226 stanovnika u 42 naselja. Groblje u Savičenti ima 930 mjesta, a s proširenjem imat će ih 1.050. Na groblju u Juršićima je 397 mjesta, a s planiranim proširenjem dobit će ih ukupno 497.

U općinskom proračunu za ovu godinu za dogradnju groblja u Juršićima predviđeno je milijun kuna za izgradnju potpornog zida, nasipanje zemlje i uređenje stotinu grobnih mjesta, najavljuje Valter Živolić, upravitelj općinskih groblja. U prvoj fazi planira se dogradnja na južnom dijelu koja će početi nakon što na proljeće raspišemo natječaj za nabavu. Radovi će ovisiti o vremenskim prilikama, ali se nadamo da će biti gotovi do polovice godine, objašnjava. Grobno mjesto namijenjeno ukopu dviju osoba u općini Svetvinčenat košta sedam tisuća kuna.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr  )

Odgovori

Pin It on Pinterest