Teleoperator može postaviti baznu stanicu kad i gdje hoće

 

Nakon jučerašnjeg teksta o postavljanju VIP-ove bazne stanice na zgradu, tik do Osnovne škole Kaštanjer, dobili smo i odgovor iz Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja, HUZEZ-a).

Kako kažu, na žalost, prema važećoj legislativi u Republici Hrvatskoj, operator može postaviti baznu stanicu bez građevinske dozvole, suglasnosti organa lokalne samouprave i bez konzultacija s lokalnom zajednicom, odnosno susjedima.

Uvid u sklopljeni ugovor

“Operatoru treba samo dozvola vlasnika i to 50+1 posto stambenih kvadrata. Kod toga se ne uzimaju u obzir eventualni potpisi članova domaćinstva nego isključivo formalni vlasnici stanova.

Predstavnik suvlasnika na bazi suglasnosti većine suvlasnika (50%+1 stambeni kvadrat) mora potpisati ugovor”, kažu u svom odgovoru iz HUZEZ-a.

Savjetuju nadalje da stanari od predstavnika suvlasnik zatraže na uvid sklopljeni ugovor (jer im to mora dati) i provjere potpise.

“Ako je sve ‘po propisu’, nažalost nema puno mogućnosti osim građanskog aktivizma, uključivanja organa lokalne samouprave i pritiska na njih da izvrše pritisak na operatera.

Nije logično da operateri, koji bi trebali brinuti o zadovoljstvu svojih klijenata, postupaju mimo njihovih želja i zahtjeva.

Skrećemo pozornost da je Skupština grada Zagreba, Odlukom o izmjenama i dopunama GUP-a, usvojila kriterije za postavljanje baznih stanica u Zagrebu (i ranije u Sesvetama) kojima se ubuduće ograničava ovakva samovolja operatera.

Bazne stanice u Zagrebu se više ne smiju postavljati po krovovima obiteljskih kuća, a na višekatnim stambenim objektima definirani su kriteriji visine u odnosu na okolne zgrade.

Osim toga dopuštena razina elektromagnetskog zračenja višestruko je niža od one koja je dopuštena Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja Ministarstva zdravlja”, kažu u svom odgovoru iz HUZEZ-a.

( Izvor:  http://www.glasistre.hr  )

Pin It on Pinterest