Predstavljen projekt „Regionalni program za mlade Istarske županije“

 

Istarska županija pokrenula je projekt „Regionalni program za mlade Istarske županije“ s ciljem izrade strateškog dokumenta koji će doprinijeti podizanju kvalitete života mladih na području Istre. Projekt su, na današnjoj konferenciji za novinare, predstavili istarski župan Valter Flego, predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić, voditeljica projekta iz Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Gordana Širol, predsjednica Udruge mladih i Alumni FET Pula Kristina Rabar, potpredsjednica Udruge za mlade Alfa Albona Renata Kiršić, predsjednica Udruge Društvo za istraživanje i potporu Marta Berčić, te predsjednik Savjeta mladih Istarske županije Andrej Jurković.

Izradom Regionalnog programa za mlade, kazao je župan Flego, dobivamo vrijedan dokument koji će nam poslužiti kao temelj za stvaranje poticajnog društvenog i ekonomskog okruženja za mlade.

„Uspostavljanjem odgovarajuće politike za mlade želimo dati adekvatan odgovor na većinu potreba mladih, bilo da je riječ o njihovom obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvu ili društvenoj uključenosti. Stoga je osluškivanje potreba mladih od velikog značaja, u čemu nam svakako pomaže Savjet mladih Istarske županije, naglasio je istarski župan dodajući kako je samo politika za mlade, koja neposredno uključuje mlade održiva i razvojna politika.

Predsjednik Skupštine Istarske županije je, pak, istaknuo kako županijska politika za mlade ima osnovni cilj što veće uključivanje mladih u procese suodlučivanja i suodgovornosti. Zato, dodao je, Skupština Istarske županije daje punu podršku izradi županijskog Regionalnog programa za mlade.

Predsjednik Savjeta mladih Istarske županije Andrej Jurković zahvalio se na dosadašnjoj potpori Istarske županije, a izradu regionalnog programa vidi kao odraz odgovorne skrbi za mlade. Jurković je ujedno pozvao sve mlade da se aktivno uključe u izradu Programa kako bi se dobio što kvalitetniji dokument.

Dokument, koji će se odnositi na razdoblje 2018.- 2022., pružit će strateški okvir politika za mlade, te pregled stanja i potreba mladih na temelju kojih će se kvalitetno provoditi projekti i programi usmjereni mladima. Budući da samo nekoliko gradova i općina u Istarskoj županiji ima svoje Lokalne programe za mlade, potrebno je izraditi takav program na regionalnoj razini koji bi bio vodilja svim ostalim jedinicama lokalne samouprave.

Projekt „Regionalni program za mlade Istarske županije“ provodi Istarska županija u partnerstvu s Udrugom mladih i Alumni FET iz Pule, te Udrugom za mlade Alfa Albona iz Labina, a nastao je na inicijativu Savjeta mladih Istarske županije. Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u iznosu od 52.500,00 kn, te sredstvima iz Proračuna Istarske županije u iznosu od 57.500,00 kn.

Metodologiju izrade „Regionalnog programa za mlade Istarske županije“ oblikovala je i koordinira izradom Marta Berčić, prof. soc. iz udruge Društvo za istraživanje i potporu iz Rijeke.

Pin It on Pinterest