Ucvirkenfest 2017. – 25.2.2017. na pulskoj tržnici od 9 do 13 sati

 

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj na pulskoj tržnici najavljena je manifestacija 16. Ucvirkenfest koji organiziraju agencija Avenue i Žižo uz pokroviteljstvo Tržnice d.o.o. te Turističke zajednice grada Pule.

Ucvirkenfest će se održati u subotu, 25. veljače na centralnoj pulskoj tržnici od 9 do 13 sati. Festival čvaraka donosi vrlo interesantan program; od pripremanja čvaraka na licu mjesta u četiri kotla do degustacija raznih jela od čvaraka i sa čvarcima. Majstori od čvaraka nam dolaze iz Županje, Samobora i domaće snage OPG Drago Krivičić iz Premanture.

Budimir Žižović najavio je nekoliko detalja s ovogodišnje manifestacije: “Posjetitelji će moći odmah kušati čvarke i ocijeniti kako se rade u istočnoj, sjeverozapadnoj i zapadnoj Hrvatskoj. Bit će ponuđeno oko 300 porcija broskve i krumpira s ucvirkima, specijalitet sjeverne Istre koje će za ovu prigodu pripremiti restoran Markat. Podsjetit ćemo se i davnog djetinjstva, kad je feta kruha s masti, krupnom soli i crvenom paprikom bila sočna marenda.” Upravo će svi posjetitelji pulske tržnice ovu subotu moći degustirati takve marende iz prošlosti; bez paprike, s paprikom, s mrvljenim čvarcima preko masti i fete kruha s peštom od pancete, češnjaka i peršina.

Ovom prigodom moći ćete i kupiti čvarke te ostale suhomesnate delicije. Tvrtka Frelimo, najveći proizvođač i izvoznik čvaraka u Hrvatskoj, i braniteljska udruga Tikvica iz Županje, ponudit će svoje proizvode po povoljnim cijenama. OPG Krivičić ponudit će uz čvarke i čašicu dobrog vina vinara Đidia Devalentinisa iz Nove Vasi.

“Za glazbeni ugođaj na tržnici pobrinut će se Boom band, a ovom prigodom, degustacijom pive, počastit će posjetitelje pulske tržnice, Istarska pivovara iz Buzeta. Stoga pozivamo sve sugrađane da nas posjete ovu subotu od 9 do 13 sati,” uputio je poziv direktor Tržnice d.o.o. Renato Perc.

Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZG Pule, naglasila je važnost održavanja ove manifestacije i sličnih gastro-zabavnih događaja: “Tržnica je razvojem tradicije održavanja ovakve i sličnih manifestacija postala mjesto gdje se promoviraju i populariziraju ne samo autohtoni proizvodi, već i prezentiraju tradicionalni recepti te običaji koji postaju interesantni domaćim stanovnicima ali i vrlo lijepa atrakcija posjetiteljima i stranim gostima.”  Nastavno je naglasila višegodišnju dobru suradnju s agencijom Avenue i s Tržnicom d.o.o. Pula koji organizacijom sličnih manifestacija obogaćuju programe u gradu.

Manifestacija Ucvirkenfest pokrenuta je 2002. godine, a održana je u restoranu Stari grad. Tijekom zadnjih 15 godina obišla skoro cijelu Istru. Zadnjih šest godina tradicionalno se održava na pulskoj tržnici. Do sada je Ucvirkenfest predstavio više od 50 tradicionalnih recepata istarske gastronomije u kojoj se koriste ucvirki kao sastavni dio recepta ili osnovna namirnica. Ove godine, ponovit će se jelo koje je predstavljeno na prvom Ucvirkenfestu – broskva i krumpir s ucvirkima.

Pin It on Pinterest