Ćakić Kuhar: Nećemo dozvoliti marginalnim skupinama društva da srozavaju ženska prava

 

OBJAVA ZA MEDIJE

PULA – Predsjednica Kluba žena IDS-a Sandra Ćakić Kuhar i predsjednik IDS-a Boris Miletić na današnjoj konferenciji za novinare u Puli uoči 8. Marta – Međunarodnog dana žena osvrnuli su se na položaj žena u Hrvatskoj te još uvijek prisutan politički, ekonomski i društveni jaz između žena i muškaraca koji se posljednjih godina u Hrvatskoj produbljuje.

– Današnji dan u cijelom svijetu predstavlja simbol borbe protiv neravnopravnosti i diskriminacije, a obilježavajući ga, ukazujemo na zasluge sposobnih i ambicioznih žena kojih je danas barem jednako koliko i muškaraca, kazala je Ćakić Kuhar dodavši da „ujedno ukazujemo i na pokušaje marginalnih skupina društva da srozaju dugogodišnja nastojanja za uspostavom rodne ravnoteže u procesima političkog odlučivanja, što me posebno žalosti“.

Predsjednica Kluba žena navela je i neke konkretne primjere poput nedavnih primjedbi RH na Nacrt zaključaka Vijeća što je “ogroman korak unatrag i napad na građanska prava u Hrvatskoj“, loša demografska slika Hrvatske te ponovni pokušaji diktiranja pravila ženama što smiju raditi sa svojim tijelom.

– Umjesto da vladajući vode brigu o obiteljskoj politici, mjerama za poboljšanje ekonomskog položaja žena i obitelji, o našim mladima koji svakodnevno napuštaju državu, oni se okreću radikalnim, nazadnim stavovima i još uvijek vode ideološke bitke iz prošlosti, istaknula je Ćakić Kuhar.

S druge strane, kako je navela, položaj žena u Istri u mnogočemu je povoljniji u odnosu na ostatak Hrvatske jer „Istra ide ukorak sa suvremenim trendovima angažmana žena u javnom životu, a IDS se kao stranka snažno zalaže za jednakost u društvu, bilo da je riječ o spolu, nacionalnosti, jeziku ili vjerskom opredjeljenju“.

Predsjednik IDS-a se osvrnuo i na položaj žena u Istri i IDS-u kazavši da tu „nikakva retrogradna kretanja ne dolaze u obzir, a IDS kroz cjelokupno svoje djelovanje i posebno kroz Klub žena IDS-a gradi budućnost u kojoj svi članovi društva imaju pravo na punu ravnopravnost“.

 

 

– Posebno nas veseli što u IDS-u imamo 41 vijećnicu, 9 predsjednica Gradskih i Općinskih podružnica, 2 predsjednice Zajednice podružnica, 4 članice predsjedništva, 2 potpredsjednice stranke i gotovo 2000 članica, naveo je Miletić dodavši da „iako nažalost politička klima u Hrvatskoj sužava prostor za političko djelovanje žena, u IDS-u se ponosimo našim vrijednim, sposobnim ženama“.

Miletić i Ćakić Kuhar čestitali su svim ženama  njihov dan poručivši: „Nemojmo dozvoliti da prođe još sto godina do trenutka kada žene konačno dobiju priznanja kakva zaslužuju. Hrvatska mora biti barem ukorak s vremenom, a mi ćemo se i dalje truditi biti korak ispred!“

Na samome kraju, Sandra Ćakić Kuhar najavila je već tradicionalnu humanitarnu akciju Kluba žena IDS-a „Hodanjem do zdravlja“ koja će se ove godine održati 26.03. na Učki. IDS će, također, sutra obilježiti Međunarodni dan žena prigodnim dijeljenjem cvijeća diljem Istre.

 

Pin It on Pinterest