Pulski filmski festival dobio novog Umjetničkog ravnatelja

 

Umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala u naredne dvije godine biti će Zlatko Vidačković, koji je tu dužnost obavljao i prije uvođenja Umjetničkog savjeta, ukinutog izmjenama Pravilnika o radu i financiranju Pulskog filmskog festivala. Umjetničkog ravnatelja imenuje i razrješava ministar kulture, a odgovoran je za izvršenje programa Festivala. O prijedlozima Umjetničkog ravnatelja odlučuje Festivalsko vijeće kojim predsjedava ministar kulture.

Zlatko Vidačković (Šibenik, 1972.) filmski je kritičar, urednik, sveučilišni predavač i producent filmskih manifestacija i programa. Magistar je novinarstva i doktorand na poslijediplomskom studiju informacijskih i komunikacijskih znanosti FFZG.

Svakako treba spomenuti da je između ostalog inicijator osnivanja i glavni urednik Kulisa.eu, internetskih novina za kulturu i izvedbene umjetnosti, temeljem kojih su nastale stranice Kazaliste.hr, Klasika.hr, Plesnascena.hr te Filmovi.hr, koju uređuje od osnutka. Od 2010. do 2016. godine glavni je urednik časopisa Hrvatsko glumište. Također, bio je predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara u pet mandata, od 2003. do 2008., te član žirija Međunarodne kritike FIPRESCI festivala u Cannesu, San Franciscu, Berlinu i Veneciji. Potpredsjednik je Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA te Međunarodne udruge filmskih novinara IPA (International Press Academy).

Bio je umjetnički ravnatelj Festivala igranog filma u Puli u četiri mandata, od studenog 2004. do veljače 2014. godine. Inicijator je i programski voditelj art-kina Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu od pokretanja u rujnu 2010. godine. Inicijator je pokretanja i producent Dana europskog filma, održanih u Europskom tjednu u svibnju 2002. i 2013. godine, a 2013. bio je voditelj i Filmskog programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Pin It on Pinterest