Održani Info dani 2017

 

U Puli su u četvrtak završili Info dani za organizacije civilnog društva na nekoliko lokacija s aktivnostima otvorenima za sve zainteresirane građane, a posebice predstavnike udruga, ustanova i ostalih organizacija koje djeluju u civilnom sektoru.

Okrugli stol o civilnom društvu

Prvi dan Info dana 2017 održan je okrugli stol o civilnom društvu i prezentacija niza dostupnih natječaja. Dnevni boravak Rojca tom je prilikom ugostio prisutne udruge koje su izrazile svoje probleme i ideje na različite teme – od podkapacitiranosti udruga, suradnje i komunikacije s lokalnom upravom, participativnog donošenja odluka do uloge Zaklade u tim procesima. Također, udruge su imale priliku postaviti niz pitanja i komentara vezanih uz natječaje i uvijete natječaja na koje se mogu prijaviti.

„ABCda“ početnička edukacija za udruge

Drugi dan Zaklada je posvetila građanima koji tek ulaze u civilni sektor, osnivaju udruge ili su dobili novu značajniju ulogu u svojoj organizaciji, a nemaju prijašnjeg iskustva. U prostoru  Studentskog centra Pula tako je održana „ABCda“ – početnička edukacija o osnovama djelovanja udruga, svrsi, zadaćama te obvezama i pravima. Edukaciju je vodila Maja Marić, viša stručna suradnica za proračun i financije Zaklade.

Dvadesetak predstavnika različitih udruga, ustanova te studenata i ostalih građana prisustvovalo je edukaciji i dobilo priliku postaviti pitanje, riješiti nedoumice s kojima se susreću u svom djelovanju. Niz pitanja i rasprava još su jednom pokazali kako je ovaj tip edukacije prijeko potreban, posebice prilikom promjena nadležnih tijela  i osoba u udrugama. Nakon prvog dijela o osnovama, upraviteljica Zaklade predstavila je proces planiranja projekata te dostupne natječaje iz kojih udruge te projekte mogu financirati.

Poduzetništvo i dobra ekonomija

S obzirom na to da je jedan od glavnih fokusa Zaklade osnaživanje udruga kako bi postale održive i manje ovisne o javnim sredstvima, tema društvenog poduzetništva nametnula se kao imperativ ovogodišnjih Info dana. Važnost su prepoznali građani, organizacije civilnog društva i studenti te je interes vidljiv u velikom broju prijava na edukaciju „Društveno poduzetništvo – mogućnost za financijsku stabilnost udruga“ koja je održana u prostoru Istarske razvojne agencije.

Teo Petričević, direktor ACT Grupe, prvog hrvatskog konzorcija društvenih poduzeća iz Čakovca i stručnjak za društveno poduzetništvo, vodio je edukaciju u kojoj su prvo raščlanjeni osnovni pojmovi i proučeni primjeri dobre prakse, a kasnije se radilo i praktično u manjim grupama.

Primjere dobre prakse predstavile su Jelena Nikolić iz Istarskog regionalnog zadružnog saveza i Danijela Maružin iz društvenog poduzeća Punkt – tvrtke koja je nastala kako bi generirala radna mjesta za osobe s invaliditetom u području ugostiteljstva i poljoprivrede. Podrška društvenom poduzetništvu na Info danima 2017 iskazana je angažmanom poduzeća Punkt d.o.o. za usluge cateringa na radionicama.

Dan posvećen odgojnim i obrazovnim ustanovama i udrugama

Posljednji dan Info dana 2017 posvećen je suradnji odgojnih i obrazovnih ustanova te udruga koje imaju interes provoditi projekte vezane uz obrazovanje djece i mladih, prevenciju socijalne uključenosti ili neformalno obrazovanje.

Fokus je bio na Erasmus+ projektima, s obzirom na to da su se natječaji iz tog europskog programa pokazali vrlo prikladnima za ustanove i udruge. Prigodno, događaj je ugostio Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti  u svojoj svečanoj dvorani, a tridesetak prisutnih moglo je čuti iskustva projekata koji su u provedbi ili su već provedeni i postaviti pitanja. Projekte su predstavili: Danijela Poropat (Savez udruga Rojca), Jelena Batelić (Udruga mladih Alfa Albona), Alenka Banić Juričić (Osnovna škola Marije i Line Umag), Tatjana Gulić Pisarević (Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč), Margareta Gumilar i Sanja Pincan (Srednja škola Buzet).

Pin It on Pinterest