Općoj bolnici Pula odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 38,4 milijuna kuna

 

Na predstavljanju projekta ulaganja u dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju Opće bolnice Pula na jučerašnjoj konferenciji za medije nazočili su gradonačelnik Pule Boris Miletić, istarski župan Valter Flego, pomoćnica ministra zdravstva Ružica Palić Kramarić, predsjednik Upravnog vijeća OB Pula Valerio Drandić te ravnateljica OB Pula Irena Hrstić u pratnji zamjenika Ivice Fedela. Općoj bolnici Pula odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 38,4 milijuna kuna za opremanje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije najsuvremenijom opremom, što je čak 99,9 posto ukupne vrijednosti investicije.

„Svaki projekt koji omogućava doprinos u smislu prostora i opreme, znači bolje uvjete rada za djelatnike u zdravstvu te kvalitetniju skrb za naše građane“ istaknuo je Miletić koji se ujedno  podsjetio na nedavno usvojenu odluku Gradskog vijeća o sufinanciranju kredita za izgradnju i opremanje Opće bolnice.

Istarski župan istaknuo je kako je upravo medicinska oprema, pored same izgradnje, ono što će našu bolnicu činiti modernom i funkcionalnom, po uzoru na najrazvijenije europske zemlje. „Najveće vrijednosti ogledat će se u povećanju učinkovitosti, isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava kroz smanjenje prijema na akutne bolničke odjele“, naglasio je župan Flego dodavši kako Županija za projekt izgradnje i opremanja OB Pula u ovogodišnjem proračunu izdvaja više od 3,8 milijuna kuna za otplatu kredita. „Svaki projekt koji će omogućiti dobivanje bespovratnih sredstava značit će za nas financijsko rasterećenje te dodatne prihode koje možemo prenamijeniti u druge razvojne projekte“, zaključio je istarski župan.

Ravnateljica Hrstić prisutnima je predstavila značaj projekta i njegove koristi za Opću bolnicu Pula, kao i aktivnosti obuhvaćene istim. „Realizacijom ovog projekta očekuje se bolja protočnost pacijenata i efikasnija obrada, objedinjavanjem više dijagnostičkih postupaka u jednom danu. Time se skraćuje vrijeme od početka tegoba do postavljanja dijagnoza, smanjuju se liste čekanja i broj dana bolničkog liječenja i stopa bolovanja“, istaknula je dr. Hrstić.

Pohvalivši projekt, pomoćnica ministra zdravstva Palić Kramarić istaknula je njegove prednosti poput mogućnosti obavljanja raznih pretraga na području Pule umjesto odlaska u Rijeku ili Zagreb. Ujedno, istaknula je da je u cijelom projektu bila važna komunikacija koju je Ministarstvo zdravstva uspostavilo sa Istarskom županijom, Gradom Pulom i OB Pula, ali i sa Ministarstvom razvoja i EU fondova.

Povod konferencije bilo je nedavno održano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava EU-a za projekt opremanja dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije. Na natječaju, otvorenom u srpnju prošle godine u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., pulskoj je Općoj bolnici odobreno 38.461.617 bespovratnih kuna, što je 99,9 posto vrijednosti njihova projekta. Projekt pod nazivom ,,Ulaganje u dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju Opće bolnice Pula sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj zahvaljujući uspješnoj prijavi na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU ,,Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama”.

Pin It on Pinterest