Izvješće PU istarske o stanju sigurnosti u cestovnom prometu proteklog vikenda

 

Tijekom proteklog vikenda, na području PU istarske, ukupno je evidentirano 15 prometnih nesreća, od čega jedna s poginulom osobom, sedam s ozlijeđenim osobama  sedam s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama stradalo je 13 osoba, od kojih je jedna osoba smrtno stradala, šest ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, a šest osoba je lakše ozlijeđeno. Alkohol kao uzrok evidentiran je u pet prometnih nesreća.

Utvrđeno je 335 prekršaja, od kojih izdvajamo:

  • nepropisna brzina – 97 prekršaja
  • vožnja pod utjecajem alkohola – 23 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 62 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 22 prekršaja
  • nepropisno pretjecanje – 18 prekršaja
  • ostali prekršaji – 113 prekršaja

 

Tijekom vikenda kontrolirano je 603 sudionika u prometu. Iz prometa je isključeno 26 vozača i 6 vozila.  Izdvajamo:

Tijekom vikenda na području PU istarske dogodile su se dvije prometne nesreće,  koje su prouzrokovali mladi vozači, životne dobi od 18 godina i 23 godine. U navedenim prometnim nesrećama smrtno je stradala jedna osoba, dok je teške tjelesne ozljede zadobilo pet osoba. Uzrok prometnih nesreća je neprilagođena brzina.

 

Savjeti i upozorenja vozačima

MLADI VOZAČI

Prometne nesreće, u kojima sudjeluju mladi vozači, u većini slučajeva uzrokovane su neiskustvom i strahom vozača. Naime mnoge vozače, poglavito mlade, uhvati panika kad se nađu u nekakvoj opasnoj situaciji, a koja je proizašla iz već započetog izvođenja radnje u prometu, kojom prilikom  uslijed preburne reakcije, lako izgube nadzor nad vozilom te ako je još i to uvjetovano prebrzom vožnjom i vožnjom pod utjecajem alkohola i droga, mogućnost za nastanak najtežih ozljeda u prometnim nesrećama je  neizbježna.

Stoga apeliramo na mlade vozače da prije sjedanja za upravljač vozila ne konzumiraju alkoholna pića i droge i ne precjenjuju svojeiIskustvo te  da se pridržavaju propisa i ograničenja brzine kretanja vozila po cesti,  posebice ograničenja za mlade vozače:

na cesti, ako nema drugog ograničenja, brzinom ne većom od 80 km/h

na brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, brzinom ne većom od 100 km/h

na auto cesti brzinom ne većom od 120 km/h

mopedom brzinom ne većom od 40 km/h

Također mladi vozači koji imaju položenu B kategoriju, dok upravljaju bilo kojim motornim vozilom ne smiju u organizmu imati alkohola.

 

SIGURNOSNI POJAS

Analizom prometnih nesreća, možemo zaključiti da je i nadalje prisutna problematika nekorištenja sigurnosnih pojaseva. U tim nesrećama najteže ozljede zadobivene su prilikom ispadanja osoba iz vozila. Podsjetimo, kad se vozilo sudari, putnici u vozilu još uvijek putuju onom brzinom koju je vozilo imalo u trenutku sudara, a kada se vozilo konačno zaustavi, nevezane osobe udaraju u volan, prednje staklo ili neki drugi dio u unutrašnjosti vozila, nakon čega ponekad dolazi i do ispadanja van vozila te    tragičnih i najtežih posljedica, a što bi bilo spriječeno da su iste koristile sigurnosni pojas.

Stoga: prije početka svake vožnje pa i one najkraće – obavezno koristite sigurnosni pojas!

Njegovim korištenjem na samo da ćete izbjeći plaćanje zakonske sankcije, već ćete u slučaju prometne nesreće izbjeći teže posljedice stradavanja.

 

PREVENCIJA NESREĆA KOD VOŽNJE BICIKLOM

Biciklizam nažalost ima i svoju tamnu stranu zbog rizičnosti od povreda i smrtnosti, kod čega sami biciklisti u većini slučajeva i nisu toliko krivi, koliko vozači motornih vozila te cestovne prometnice neprilagođene njihovim potrebama.

Vrlo često se događaju prometne nesreće u kojima stradaju vozači bicikla izvan naselja u noćnim satima, a koji nisu noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom te bicikl nije  bio opremljen jednim bijelim svjetlom na prednjoj strani bicikle i jednim crvenim svjetlo na stražnjoj strani bicikle noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti.

Prema statističkim pokazateljima, očigledno je pojačano stradavanje grupacije najranjivijih sudionika u prometu – biciklista, posebice u ovom dijelu godine zbog povoljnih uvjeta za vožnju.

Ovom prilikom upozoravamo da vozači i bicikli moraju biti propisno opremljeni, kako bi na cesti bili vidljivi i uočljivi, te da vozači bicikla drže potrebiti razmak između bicikla kada se kreću u grupama.

POVEĆANI BROJ MOPEDISTA I MOTOCIKLISTA NA PROMETNICAMA

Poradi povoljnijih vremenskih uvjeta na našim prometnicama sve veći je broj motocikala i mopeda, s obzirom da su isti u skupini najranjivijih sudionika u prometu, potrebno je obratiti posebnu pozornost kako bi se povećala njihova sigurnost u prometu na cestama.

Najčešće greške vozača mopeda i motocikla su: nepropisna ili neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje, osim grešaka zbog kojih dolazi do prometnih nesreća, najčešći prekršaju su: ne korištenje svjetla za vrijeme vožnje, upravljanje vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, upravljanje neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilima, nekorištenje zaštitnih kaciga ili korištenje istih, a da nisu uredno pričvršćene na glavi ili nisu homologirane, ne postavljanje reg. pločice ili postavljanje na nevidljivim mjestima i dr. prekršaji.

Sukladno navedenom upozoravamo vozače mopeda i motocikala da vožnju prilagode stanju i osobinama ceste, vidljivosti i preglednosti, atmosferskim prilikama, da koriste propisane homologirane zaštitne kacige, koje za vrijeme vožnje moraju biti uredno pričvršćene na glavi.

Ostale sudionike upozoravamo da obrate pozornost na mopediste i motocikliste u prometu na cestama, a koji su vrlo često manje uočljivi od drugih vozila, a posebice za vrijeme pretjecanja/obilaženja ili prometovanja u raskrižju.

PREPORUKE SVIM SUDIONICIMA U PROMETU

Da bi sigurnost na cesti bila bolja, potrebno je da vozači poštuju prometne propise, a posebice da:

voze brzinom koja je dopuštena prometnim znakovima ili prometnim pravilima,

poštuju prednost prolaza,

izbjegavaju rizična pretjecanja,

ne voze pod utjecajem alkohola,

uvijek smanje brzinu i povećaju oprez kada se na cesti ili u blizini ceste nalaze djeca i starije osobe.

 

Za vrijeme vožnje mopedom i motociklom vozači i putnici moraju na glavi nositi zaštitnu kacigu, a vozači i putnici u vozilima moraju biti vezani sigurnosnim pojasom.

Preporuka je da vozači bicikla koriste zaštitne kacige, poradi smanjenja ozljeđivanja prilikom pada s bicikla.

Odgovorno ponašanje u prometu i poštivanje prometnih propisa smanjit će broj prometnih nesreća i njihove posljedice te apeliramo na sve sudionike u prometu da se odgovorno ponašaju i poštuju prometne propise.

( photo – ilustracija )

 

Pin It on Pinterest