Župan Flego: Istra je danas uspješna i jaka regija!

 

Unatoč političko turbulentnoj 2016. godini u kojoj smo imali tri Vlade i tri premijera, zadovoljan sam učinjenim. Istra je nastavila putem rasta i razvoja“, naglasio je istarski župan Valter Flego na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije, u Puli. Naime, župan Flego se osvrnuo na tri glavne točke dnevnog reda 38. po redu sjednice Skupštine Istarske županije, ujedno posljednje u ovome sazivu: Izvješće o radu župana za 2016. godinu, Prve Izmjene i dopune Proračuna Istarske županije za 2017. godinu te Informaciju o stanju gospodarstva.

Govoreći o Izvješću o radu, župan Flego istaknuo je kako su lani doneseni brojni strateški dokumenti, ključni za budući razvoj Istre, poput županijskog Prostornog plana, Master plana razvoja turizma, Strategije razvoja ljudskih potencijala i Strategije obrazovanja. Kao najznačajnije projekte je, pak, izdvojio nastavak izgradnje nove Opće bolnice u Puli, rekonstrukciju i dogradnju domova za starije osobe, navodnjavanje poljoprivrednih površina, nadogradnju Sveučilišnog kampusa, projekt Istarske plaže te institucionalizaciju Zavičajne nastave u osnovnim i srednjim školama.

Projekte koje smo zacrtali, odvijali su se željenom dinamikom te je Istra danas uspješna i jaka regija koja je u mnogočemu primjer ostalima u Hrvatskoj. Svi navedeni projekti razvojni su i strateški, s ciljem omogućavanja većeg standarda istarskih građana, bolje kvalitete života i rada te kvalitetnijih usluga na području Istarske županije“, poručio je župan Flego.

Proračun Istarske županije za 2017. godinu je planiran bez Smjernica Vlade RH koje nisu donesene radi prijevremenih parlamentarnih izbora. Naknadne porezne reforme, kazao je župan, utjecale su na smanjenje, a i povećanje određenih prihoda, te je bilo neophodno pristupiti izradi Izmjena i dopuna proračuna radi njegovog nesmetanog izvršavanja.

Glavna obilježja predloženih izmjena i dopuna proračuna odnose se na: smanjenje prihoda od poreza na dohodak za 3,2 milijuna kuna; povećanje kratkoročnog zaduženja za financiranje europskih projekata u visini od 1.124.200,00 kn te prijenos namjenskog viška Istarske županije iz prethodne godine u visini od 16.385.105,46 kn.

Prve izmjene i dopune proračuna su tehničke prirode i ujedno dokaz financijske stabilnosti Istarske županije.  Rebalansom omogućujemo nove projekte poput nove kreditne linije za naše poduzetnike, uređenje medicinsko-terapeutske plaže u Rovinju, kao i izgradnju i opremanje novih ordinacija Istarskih domova zdravlja u Vodnjanu“, istaknuo je župan Flego.

Ekonomski indikatori koji se odnose na Istarsku županiju pokazuju zaustavljanje negativnih trendova na tržištu rada, kao i brojne pozitivne pokazatelje. Unatoč ranije spomenutim složenim i otežanim uvjetima na području gospodarstva, potaknuti i promjenama u Vladi RH, Istra je danas druga najrazvijenija regija u Hrvatskoj prema indeksu ekonomske snage“, naglasio je župan govoreći o stanju gospodarstva u Istri, o čemu će, također, biti govora na sjednici županijske Skupštine, koja će se održati u ponedjeljak, 27. ožujka.

Župan Flego se osvrnuo i na ostale statističke podatke poput onog o BDP-u, koji iznosi 12.724 eura po glavi stanovnika, te time Istarsku županiju svrstava kao drugu županiju u Hrvatskoj i čak 25,3 posto iznad prosjeka države.

Istarska županija imala je rekordnu turističku sezonu, a posebno me raduju podaci o 2.762 više zaposlenih osoba u 2016. godini, u odnosu na 2013., kao i zaposlenost mladih koja je u protekle tri godine porasla za čak 50 posto“, zaključio je župan Flego.

Pin It on Pinterest