SO DO centar Istra ugostio je ovaj vikend venezuelanskog dirigenta Gerarda Estradu Martineza

 

El Sistema u Istri – projekt koji udruga SO DO – El Sistema Hrvatska provodi zajedno sa Zakladom za razvoj partnerstva i civilnog društva, ugostio venezuelanskog dirigenta Gerarda Estradu Martineza

 SO DO centar Istra ugostio je ovaj vikend Gerarda Estradu Martineza, venezuelanskog dirigenta koji trenutno živi u Bjelorusiji, gdje je počasni dirigent Simfonijskog orkestra RTV Bjelorusija i Simfonijskog orkestra grada Mogilev, ali i stalni suradnik portugalske El Sisteme –  organizacije koja provodi glazbenu edukaciju djece i mladih po El Sistema metodologiji iz Venezuele.

Gerardo je svojim znanjem i iskustvom oplemenio projekt koji SO DO provodi u Istri, te je svojim nježnim i smirenim vođenjem motivirao i inspirirao mnoge. Iznenadio se koliko se entuzijazma i zajedništva osjeća u orkestru koji je tek počeo s radom prije par mjeseci. Kao što je naglasio djeci, svirati sam i u orkestru nije isto. Orkestar traži da slušamo druge, podržavamo se, ne nadglasavamo, odnosno ne namećemo kada ne treba, ali i zablistamo kada treba. To je snaga orkestra i nju je osjetio. Rekao je da se moto, koji je stalni dirigent SO DO-a – Petar Matošević, kroz šalu prožeo orkestrom: Svi za jednog, jedan za sve!, zaista osjeća, i na tome čestitao svim profesorima koji sudjeluju u radu centra.

Na kraju radionice održan je i koncert za obitelj i prijatelje SO DO-ovaca, te je Gerardo svima zahvalio što su došli i što podržavaju svoju djecu da dolaze na orkestar i da rade ono što vole, a što obogaćuje njihov život. Podrška obitelji, istaknuo je, neizmjerno je važna za djecu i njihov razvojni put te je i iz svoje osobne perspektive istaknuo koliko mu je značila.

 

Novi koncerti u vikendu koji slijedi

 Ovaj koncert bio je dobro zagrijavanje za idući vikend kada SO DO centar Istra ima svoj prvi službeni nastup, i to zajedno sa SO DO centrom Zagreb. Dva orkestra mladih muzicirat će zajedno u Puli – 25.03. u Hotelu Park Plaza Histria u 19.30h, te u Poreču drugi dan – 26.03. u 12h. Veselje i iščekivanje je neizmjerno kod svih, a prvi puta u Hrvatskoj stotinu djece bit će zajedno u jednoj simfoniji mladosti i radosti! Svi zainteresirani su pozvani, a koncerti su besplatni za javnost!

Ova su djeca naša budućnost te Vas stoga pozivamo da podržite njihov talent i entuzijazam.

Pin It on Pinterest