Nova opća bolnica u Puli postaje stvarnost

 

Pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego obišli su danas gradilište jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata Pule, ali i cijele županije, odnosno nove opće bolnice. Trenutno se intenzivni radovi odvijaju u unutrašnjem dijelu zgrade bolnice, postavljaju se strojarske i elektrotehničke instalacije, a dok se ne okonča montaža vanjske aluminijske stolarije, na gradilištu je, ovisno o potrebama izvođenja radova svakog dana konstantno prisutno od 50 do 100 radnika.

„Drago mi je vidjeti da radovi teku planiranim dinamikom i već se naziru obrisi unutarnjeg dijela bolnice. Doista je puno posla do sada odrađeno, a nakon unutarnjeg uređenja, ubrzo će krenuti i radovi na pročelju. Ključno je da projekt ide naprijed i da se bolnica izgradi i opremi do jeseni 2018. godine. Po mnogočemu smo prvi i uzor drugima, ali današnjim sistemom funkcioniranja bolnice u Puli na dvije lokacije zasigurno ne možemo biti zadovoljni, ali to će se promijeniti izgradnjom bolnice koja konačno postaje stvarnost nakon niza godina pripreme i veliko hvala svima koji su tome doprinijeli“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Istarski župan Valter Flego također je zadovoljan dosadašnjim radovima. „U svibnju ove godine objaviti ćemo ukupno četiri natječaja za opremanje bolnice, a s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj pregovaramo za dobivanje čim boljih kreditnih uvjeta kako bi u konačnici mogli ostvariti značajne uštede“, kazao je župan i podsjetio kako su Općoj bolnici Pula odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 38,4 milijuna kuna za opremanje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije najsuvremenijom opremom. Ovom je prilikom istarski župan zahvalio svim gradovima i općinama koji su prihvatili Sporazum o sufinanciranju izgradnje bolnice.

 

 

Rekonstrukcija zgrade dijagnostike započela je krajem 2016. godine, a do sad su u zgradi izvedeni radovi rušenja i demontaže pregradnih zidova i podova, uklanjanja starih i postavljanja novih instalacija struje, vode i odvodnje, a završetak rekonstrukcije zgrade dijagnostike očekuje se do kraja lipnja 2017.

Grad Pula je za novu, najmoderniju opću bolnicu u Hrvatskoj donirao zemljište i oslobodio je plaćanja komunalnih doprinosa, a dosad je u projekt uložio 17 milijuna kuna. Izgradnja opće bolnice u Puli započela je u siječnju 2015. s rokom izgradnje od 3 godine. Vrijednost radova izgradnje iznosi preko 400 milijuna kuna dok je za opremanje bolnice potreban iznos od oko 200 milijuna kuna, za što se sredstva planiraju povući iz europskih fondova.

Pin It on Pinterest