Projektom Zavičajne nastave do očuvanja kulturne baštine

 

U Domu za starije i nemoćne osobe „Alfredo Štiglić“ danas su djeca iz DV Dado, iz Štinjana, odjevena u narodne nošenje plesala balun i pjevala istarske pjesme. Prezentaciji programa očuvanja kulturne baštine Istre koji se obrađuje u sklopu projekta Zavičajne nastave nazočili su istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić, njegova zamjenica Elena Puh Belci te ravnateljica vrtića Dado Snježana Bakša i ravnateljica Doma Vesna Grubišić Juhas.

„Treba držati do svog zavičaja i osigurati našim mladima da uče o tradiciji i kulturi svoga kraja“ naglasio je gradonačelnik nadodavši kako danas svjedočimo spoju mladosti i iskustva. Ujedno, pohvalio je projekt Zavičajne nastave kojega je, kako kaže Grad Pula rado s obje ručke prihvatio. „Drago mi je što su naši najmlađi danas imali priliku razveseliti građane treće životne dobi“ za kraj je dodao Miletić.

 

 

„Jedna od ideja projekta Zavičajne nastave bila je prenošenje tradicijskih vrijednosti na našu djecu“ kazao je župan koji se ovim putem osvrnuo na projekt Zavičajne nastave koji je iniciran sa svrhom da djeca iz vrtića i škola uče o svome kraju te bogatoj povijesti i kulturi. „Naša su djeca budućnost Istre i želimo da poznaju i vole svoj kraj, da nastave njegovati sve ono što Istru čini posebnom i drukčijom“ poručio je župan koji je izrazio zadovoljstvo što je dječje narodne nošnje izradila Zaštitna radionica Tekop Nova za što se Županija i Grad Pula izdvojili 10 tisuća kuna.

„Današnji program zamišljen je kao međugeneracijsko druženje u sklopu kojega će djeca prezentirati naučeno“ pojasnila je ravnateljica vrtića Dado koja je nadodala kako vrtić kroz cijelu godinu provodi razne programe koji se tiču očuvanja kulturne baštine, od štinjanske kuharice do besedarnika i istarske narodne glazbe.

Za kraj, zahvalu u ime Doma na konstantnoj podršci Gradu Puli i Istarskoj županiji uputila je Grubišić Juhas. „Kako bi se osobama starije životne dobi omogućio što kvalitetniji i bolji životni standard u sklopu Doma i Gerontološkog centra provode se brojne aktivnosti programi usmjerenih na institucionalnu i izvaninstitucionalnu skrb“ istaknula je Grubišić Juhas.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest