Pula je primjer Pametne javne uprave na usluzi svim građanima

 

U organizaciji Liderpressa danas je na Zagrebačkom velesajmu održana treća po redu konferencija „Smart Cities 2017. – Pametnim rješenjima do održivog grada“ koja je okupila predstavnike gradova, poduzetnike koji nude pametna rješenja, akademsku zajednicu i javni sektor kako bi zajednički pronašli odgovore na pitanja i detektirali kvalitetne primjere implementacije pametnih rješenja u praksi.

„Definicija pametnog grada podrazumijeva cjelovito i održivo upravljanje gradom u kojem će kvaliteta života svakog građanina biti na višoj razini. Upravo zato kontinuirano uvodimo nova rješenja koja doprinose razvoju Pule, a zbog čega smo redovito među najtransparentnijim gradovima Hrvatske. Od 2008. godine kada smo prvi u Hrvatskoj uveli e-Poslovanje, potom i elektronički upis djece u dječje vrtiće ili pak e-Konzultacije s građanima, do danas se zahvaljujući modernoj tehnologiji i društvenim mrežama sustav znatno unaprijedio i ubrzao. Nedavno smo predstavili novu web stranicu Grada Pule i nove alate za komunikaciju s građanima, kao što su e-Proračun i Pula na dlanu, odnosno potpuno novi način otvaranja i pružanja informacija građanima“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je na konferenciji podijelio brojna pozitivna iskustva Pule kao grada lidera u primjeni pametnih rješenja u svakodnevnom radu gradske uprave.

Miletić je naveo i to kako Pula potiče održivi razvoj uvođenjem alternativnih načina prijevoza i u suradnji s partnerima implementira brojne projekte, poput sustava prijevoza Bičiklete s ciljem očuvanja ekosustava i kulturne baštine grada.

Pored Pule, na panel diskusiji gradonačelnici Čakovca, Jastrebarskog i Zaprešića predstavili su projekte kojima su u svojim gradovima omogućili i olakšali pristup mnogim uslugama.

U sklopu konferencije Michael A. Lange, predstavnik njemačke Zaklade Konrad Adenauer, čiji je cilj stimulirati politički dijalog i predstaviti nova ekonomska i primjenjiva rješenja iz Njemačke u ostalim dijelovima Europe, na konferenciji je predstavio primjer Pametnog grada Berlina. Državni tajnik Ministarstva uprave Mihovil Škarica govorio je o razvojnim politikama jedinica lokalne samouprave prema pametnim gradovima zahtijevaju primjerene resurse, kako ljudske tako i financijske, kao bi predstavili kvalitetnije javne usluge. Primjer pametnog grada Amsterdama predstavila je Marije de Vreeze iz tamošnje platforme Konnekt za razvoj pametne urbane mobilnosti.

Pin It on Pinterest