Povodom Dana planete Zemlje uređen rotor u Santorivoj ulici

 

Povodom Dana planete Zemlje, koji je obilježava 22. travnja u više od 150 zemalja svijeta, danas su se sadile stablašice i ljetnice unutar kružnog toka u Santoriovoj ulici i stabala u neposrednoj blizini rotora čemu je prisustvovao i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

„Ova današnja sadnja i u uređenje rotora i obližnje zelene površine prilika je da Grad Pula, između ostalog,  simbolično sudjeluje u obilježavanju Dana planete Zemlje te ujedno aktivno nastavljamo s obogaćivanje zelenog fonda grada Pule.  Kombinacija boja i zelenila dat će lijepu vizuru lokaciji  kao što to imamo prilike vidjeti i na ostalim uređenim zelenim i parkovnim površinama u gradu“, kazao je Boris Miletić.

Unutar kružnog toka, u kojemu je izveden sustav za navodnjavanje, djelatnici Hortikulture Pula Herculanee posadili su 4  grma fotinije u formi stablašice čije mlado lišće ima crvenu boju, 30–ak  abelija koji cvatu bijelim zvonolikim cvjetovima, 30-ak pitosporuma, te oko 250 ljetnica begonija, dok su u Ulici Frane Barbalića posađene 4 stablašice graba te jedan hrast crnika tik do kružnog toka. Vrijednost materijala iznosi 20 tisuća kuna.

Do sada je u sklopu uređenja zelenih površina i obogaćivanja biljnim materijalom u prethodnom periodu uređeno više zelenih zona u gradu. Jedna od atraktivnih lokacija je i Zelenika na kojoj je posađeno 60-ak komada živice pitosporuma, teukriuma i lovora pored dječjeg igrališta i fitness zone na otvorenom. Uređen je i neposredni okoliš kod Spomenika palim borcima u Narodnooslobodilačkoj borbi u Valmadama te kod spomenika na štinjanskoj placi.

Proljetno uređenje i sadnja u punom su jeku u prilog čega možemo navesti netom izvršenu sadnju stabala u Voltićevoj ulici,  Rizzijevoj ulici,  Mletačkoj ulici, Koparskoj ulici kao i na drugim lokacijama koje nadopunjene zelenilom uljepšavaju izgled grada. U narednom periodu predstoji uređenje zelenih površina uz D66 kojim će se dotjerati ulaz u grad Pulu.

Samo za nabavu biljnog materijala godišnje se iz proračuna Grada izdvoji oko pola milijuna kuna. Osim sadnje stabala, grmova i ljetnica djelatnici Hortikulture Pula Herculanee kontinuirano  kose i uređuju parkovne i ostale zelene površine u gradu i prigradskim dijelovima kako bi iste bile uredne.

Navedimo i kako je u sklopu radova na Trgu kralja Tomislava u tijeku sadnja biljnog materijala u kišnim vrtovima kojim će se hortikulturno urediti trg. Osim što će stabla i ostalo bilje smanjiti osjećaj ljetne žege stvorit će i ugodnu mikroklimu, a različiti mirisi i teksture bilja pozitivno utjecati na raspoloženje. Na trgu će biti posađeno 60-ak komada stabala i visokog grmlja, više od 3 tisuće komada trajnica i grmlja i 200-tinjak komada grmlja za živu ogradu. Radovi na Trgu kralja Tomislava teku planiranom dinamikom i planiraju se okončati do početka turističke sezone.

Pin It on Pinterest