U HGK Županijskoj komori Pula održan radni sastanak o mogućnosti osnivanja klastera kreativnih i kulturnih industrija

 

U prostorijama HGK Županijske komore Pula, dana 27. travnja održan je radni sastanak zainteresiranih dionika za osnivanje klastera kreativnih industrija Istarske županije na kojem su se okupili predstavnici gospodarskog sektora – kreativni poduzetnici s područja arhitekture, dizajna, audio-vizualnih umjetnosti, računalnih igara, IT-a i novih medija, zatim predstavnici civilnog društva i javnog sektora te predstavnici agencija, muzejskih i kazališnih ustanova i turističkih zajednica.

U ime HGK Županijske komore Pula, predsjednica Jasna Jaklin Majetić uvodno je istaknula veliki potencijal istarskih kreativnih poduzetnika i njihovih projekata za razvoj gospodarstva i poticanje novih programa učenja i oblika međusobnog umrežavanja u cilju osnaživanja kreativnih i kulturnih industrija u druga industrijska područja i društvo u cjelini.

– Interes koji je evidentan od strane naših članica za dodatna umrežavanja i osnaživanje kroz moguće osnivanje klastera kreativnih industrija, spremni smo podržati kao i uvijek do sada, dajući stručnu podršku u organizaciji ciljanih edukacija, B2B umrežavanja, podrške za nastupe na novim tržištima i slično – kazala je Jasna Jaklin Majetić.

Sastanak je vodila Mirna Karzen, direktorica Laboratorija za društvene inovacije u Zagrebu koja je sa sudionicima sastanka podijelila svoja iskustva na području društvenih inovacija. U svojem izlaganju Mirna Karzen osvrnula se na primjere dobre prakse u sektoru kreativnih industrija u Hrvatskoj i inozemstvu kazavši kako je riječ o jednom od najbrže rastućih ekonomskih sektora koji povezuje kulturu, dizajn i gospodarstvo. Riječ je o iskusnoj poduzetnici i predavačici čija su područja interesa nove strategije, koncepti i poslovni modeli koji doprinose zadovoljavanju ekonomskih i društvenih potreba, posebno na području kulture i turizma. Klasteri su odličan primjer aktivnosti i inicijativa upravo za navedene potrebe.

Nakon izlaganja predavačice, poveo se razgovor u kojem su sudionici sastanka predstavili svoje aktivnosti, a svi su se složili kako bi potencijalni klaster trebao pružati administrativnu pomoć svojim članicama. Slijedeće okupljanje dionika klastera kreativnih i kulturnih industrija tako će se održati u organizaciji županijskih agencija.

Sastanak su svojim prisustvom podržali i pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković te upraviteljica Zaklade za razvoj partnerstva i civilnog društva Helga Može Glavan.

Pin It on Pinterest