Pula među deset hrvatskih gradova koji najviše izdvajaju za razvoj poduzetništva

 

Prema službenim podacima Ministarstva financija RH o izvršenju lokalnih proračuna za razdoblje od 2013. do 2015. godine i istraživanju kojeg je proveo portal gradonacelnik.hr, Grad Pula je s prosječnim izdvajanjem od 71 kune po stanovniku jedini veliki hrvatski grad koji je ušao u top deset kada se gleda izdvajanje po glavi stanovnika. U istoj je analizi s izdvojenih 3,57 posto proračuna 2015. godine bio drugi grad u Hrvatskoj po kriteriju izdvajanja za svoje poduzetnike.

„Pula je danas, pored mnogo većih hrvatskih gradova, druga na listi po iznosu davanja za razvoj lokalnog poduzetništva i prvi grad u Hrvatskoj po broju poduzetnika. Riječ je o rekordnih 67 poduzetnika na 1.000 stanovnika, ukupno 2.600 poduzetnika koji zapošljavaju preko 13.000 osoba. Smatram kako je to rezultat kontinuiranog rada i sustavnog ulaganja u razvoj poduzetništva, što već godinama uspješno provodimo. Kao Grad, činimo sve što je u skladu s našim mogućnostima kako bismo stvorili pozitivnu poduzetničku klimu, odnosno poticajno poslovno okruženje i našim poduzetnicima olakšali poslovanje“, naglasio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Grad provodi poticajne mjere te su osigurane olakšice za razvoj gospodarskog i poduzetničkog sektora, poput manjih komunalnih doprinosa i subvencioniranja kamata za odobrene kredite. Kako bi se poduzetnici brže i lakše razvili, Grad Pula nudi potpore za novoosnovane tvrtke među kojima se posebno potiču zapošljavanje i samozapošljavanje. Sufinanciramo i nabavku nove opreme i uvođenje inovacija u proizvodnju, ulaganje u standarde kvalitete, kao i potpore za pripremu kandidiranja EU projekata i nastupa na međunarodnim sajmovima. Financiramo i organizaciju manifestacije seminarsko-edukativnog tipa, sufinanciramo razne sajmove na kojima se poduzetnici imaju priliku istaknuti, a dajemo i potpore iz programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Istarska razvojna agencija za korisnike iz privatnog i javnog sektora nudi promociju i edukaciju, kao i poduzetnički tehnološki inkubator kroz koji je dosad prošlo više od 45 start-up poduzeća. Pored toga, poduzetnicima su na raspolaganju i mjere putem Istarske razvojne agencije u obliku poduzetničkih kredita za malo i srednje poduzetništvo, raznih EU projekata te potpora za istraživanje i razvoj kroz Centar za istraživanje metala METRIS i Centar za popularizaciju znanosti i inovacija. Samo je u proteklom periodu za naše poduzetnike, kroz razne programe, mjere i EU projekte Grada Pule i Istarske razvojne agencije plasirano preko 528 milijuna kuna.

Zbog uvođenja obveza plaćanja PDV-a nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u slobodnoj carinskoj zoni Pula smanjili smo cijenu najma svih poslovnih prostora koncesionara koji zapošljavaju preko 400 radnika, zahvaljujući čemu koncesionari danas mogu i dalje obavljati svoju djelatnost i opstati na tržištu.

Na pozitivnu poduzetničku klimu utječe i cijeli niz faktora poput brojnih kvalitetnih sveučilišnih programa na našem pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile koje u Pulu privlači sve veći broj studenata i koja svakim danom postaje pravi studentski grad. Tu je i Visoka tehničko – poslovna škola Politehnika Pula koja razvija nove tehničke smjerove i usko surađuje s uspješnim tvrtkama poput brodogradilišta Uljanika i Tehnomont. Projekti koje provodimo, osim što podižu standard života u Puli, posljedično pomažu i građevinskom sektoru, poput projekta sufinanciranja obnove gradskih fasada Dolcevita. Među osam smo gradova Hrvatske i po izdvajanjima za stipendije, a ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da u Puli danas nema liste čekanja za upis djece u dječje vrtiće, čime je zaposlenim roditeljima uvelike olakšan život.

Brojna nezavisna istraživanja redovito potvrđuju da Pula spada među najštedljivije i najotvorenije gradske uprave u Hrvatskoj, a uvrštena je i među deset najboljih gradova u Hrvatskoj za život i poslovanje, kao i među 100 najodrživijih destinacija svijeta. Sve je to rezultat odgovornog i racionalnog poslovanja koje nastavljamo provoditi za dobrobit šire zajednice te kako bismo dodatno unaprijedili grad po mjeri svih građana.

Cjelokupne rezultate istraživanje portala gradonacelnik.hr možete pogledati ovdje:

http://www.gradonacelnik.hr/vijesti/za-poticaje-poduzetnicima-u-mandatu-najvise-izdvojila-komiza 

Pin It on Pinterest