Otvorena fotografska izložba Duška Marušića Čičija „Pula 180“

 

Tradicionalno povodom Dana Grada Pule poznati pulski fotograf Duško Marušić Čiči upriličio je otvorenjem izložbe fotografija naziva „Pula 180“ koja se do 20. lipnja  2017. godine može pogledati u Galeriji Amfiteatar.

Uvodno se brojnim uzvanicima, gostima i ljubiteljima umjetnosti, u ime domaćina izložbe, obratio ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo koji je uz srdačnu dobrodošlicu izrazio zadovoljstvo što AMI ima priliku ugostiti poznatog pulskog fotografa. „Ovo je peta godina za redom da za Dan Grada Pule predstavljamo Čičijeve fotografske uratke kako samoga Grada Pule tako i brojnih gradova pobratima. S takvom praskom nastavit ćemo i dalje i siguran sam da ćete kao i proteklih godina uživati u vrhunskim fotografijama koje prikazuju ljepote tristisućljetne Pule „kazao je Komšo.  

Autor izložbe Duško Marušić Čiči pozdravio je sve prisutne, posebno goste koji su povodom Dana Grada Pule stigli iz različitih dijelova svijeta, te zahvalio svima koji su sudjelovali u izložbi, a posebnu zahvalu uputio je gradonačelniku grada Pule Borisu Miletiću koji, kako je sam autor kazao, uvijek prihvaća i podržava njegove ideje i omogućuje da iste zažive. „Neću puno govoriti o fotografijama već ću prepustiti da njih sami doživite. Danas je za mene poseban dan i jako sam sretan i zahvalan svima koji ste ovdje i nadam se da će vas dojmiti moji radovi“ kazao je Čiči.

Prije no što je službeno proglasila izložbu otvorenom zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci prisutne je pozdravila u ime gradonačelnika grada Pule i svoje osobno, posebno prijatelje iz gradova s kojima je Pula pobratimljena i koji zajedno s našim sugrađanima veličaju Dan Grada Pule, Dan oslobođenja Grada Pule. „Za nas je ovo najsvečaniji dan i drago mi je što ga, između ostaloga, obilježavamo ovom prekrasnom izložbom. Čiči je na jedinstven način zabilježio trenutak i dočarao naš grad. On je kao lovac na detalje i zaista nam je drago što nam otvara još jednu dimenziju Pule. Iz fotografija se vidi da voli svoj grad i tu ljubav dijeli s nama“ istaknula je Puh Belci i još jednom svim sugrađanima zaželjela sretan Dan Grada Pule.

Fotografije koje je vrijedna izložba „Pula 180“ okupila važan su dio bogatog stvaralaštva ovog pulskog umjetnika, dio njegove neiscrpne ljubavi prema Puli koja traje i koja raste usporedno s godinama koje prolaze.

Čiči je putem objektiva svoje kamere vješto na fotografijama oživio bogatu prošlost Pule i uhvatio prolaznost sadašnjeg vremena.

Pulske ulice i trgovi, njezine poznate i manje poznate lokacije spojene su u jedinstvenom fotografskom duhu koji odiše prekrasnim šarmom i atmosferom očuvane kulturno-umjetničke baštine.

Kroz godine aktivnog rada i stvaralaštva Čičijeve fotografije uspjele su ovjekovječiti brojne intimne i emotivne trenutke Pule i njezinih stanovnika, a ovom se izložbom nastavlja uspješan galerijski niz kreativnih radova i gradskih monografija.

Duško Marušić Čiči rođen je u Puli, a fotografijom se bavi od sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, te je izlagao na više od stotinu skupnih i na više desetaka samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Pin It on Pinterest