Među tri Velika urbana područja Hrvatske, Pula ima najviše poduzetnika

 

Prema financijskim rezultatima poslovanja poduzetnika u 2015. godini na razini Velikih urbanih područja Pule, Slavonskog broda i Zadra kojeg je objavila FINA, Pula je grad s najviše poduzetnika. Naime, Odlukom o sastavu urbanog područja Pula, određeno je da u njegov sastav ulaze gradovi Pula i Vodnjan te općine Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat, a na tom je prostoru, u 2015. godini bilo ukupno 3.468 poduzetnika s 15.815 zaposlenih, što je prosječno 4,6 zaposlenih po poduzetniku.

Prema provedenoj analizi triju Velikih urbanih područja Pule, Slavonskog broda i Zadra mjesečna plaća kod poduzetnika u 2015. godini bila je najviša upravo u Puli te je iznosila 5.010 kuna.

„Financijska analiza FINA-e još je jedan u nizu rezultata koji potvrđuje da je Pula među najuspješnijim hrvatskim gradovima i po pitanju poduzetništva. Ovih je dana objavljeno i nezavisno istraživanje u kojem su ocjenjivani svi hrvatski gradovi, njih 128, u kojem se utvrđivala kvaliteta života stanovnika, a među deset najboljih proglašena je Pula. Pored toga, Pula je grad s najviše poduzetnika u Hrvatskoj u odnosu na radno sposobno stanovništvo, a među vodećim smo gradovima i po pitanju izdvajanja za poduzetnike. Drago mi je da je Pula danas prepoznata kao jedan od najuspješnijih gradova Hrvatske što je dokaz da smo na dobrom putu i daju nam poticaj da budemo još i bolji“, komentirao je rezultate pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Poduzetnici sa sjedištem u gradovima i općinama u sastavu Velikog urbanog područja Pula prema financijskim rezultatima FINA-e u 2015. godini ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 7,5 milijardi kuna, što čini gotovo četvrtinu ukupnog prihoda svih poduzetnika Istarske županije.

Prema visini ostvarenog prihoda među poduzetnicima sa sjedištem na prostoru urbanog područja Pula, najbolji su poduzetnici ULJANIK Brodogradilište d.d. i ARENATURIST d.d. dok je u usporedbi s velikim urbanim područjima Zadra i Slavonskog broda, pulski Calucem s 71,5 milijuna kuna, drugi po ostvarenoj dobiti.

Financijsku analizu FINA-e možete pogledati na http://www.fina.hr/Default.aspx?art=12767.

Pin It on Pinterest