Računalnom prijevarom oštećena za više tisuća kuna

 

Umaška policija zaprimila je prijavu 31-godišnjakinje direktorice knjigovodstvenog servisa koja je na pretinac elektroničke pošte zaprimila poruku s adrese igorvolis.it@gmail.com kojom joj je ponuđena usluga reklamiranja. Otvaranjem privitka sve datoteke na računalu i serveru tvrtke su zaključane (kriptirane), nakon čega je oštećena primila datoteku s uputom da uplati iznos od 0,30000000 bitcoina za što će dobiti ključ za otključavanje datoteka. Nakon što je oštećena uplatila traženi iznos u protuvrijednosti 3.800, 00 kuna datoteke su otključane.

Upozoravamo građane da se u ovom slučaju radi o štetnom softveru „Ransomware“ koji korisniku uskraćuje pristup računalnim datotekama i traži plaćanje otkupnine za uklanjanje ograničenja.  Neki oblici ovog štetnog softwera zaključavaju (kriptiraju) datoteke dok drugi zaključavaju sustav te prikazuju poruku koja korisnika upućuje da plati otkupninu. Štetni softwer se šalje putem poruke elektroničke pošte na koju oštećeni dobiva uglavnom zip datoteku ili običan privitak. Otvaranjem privitka računalo se inficira virusom.

Savjetujemo građanima da ne otvaraju privitke sumnjivih poruka elektroničke pošte, a da o primitku takve poruke izvijeste policiju na broj 192 ili putem adrese elektroničke pošte istarska@policija.hr.

Pin It on Pinterest