Održana večer posvećena Mariji Crnobori u Banjolama

 

Jučer 16. svibnja 2017. godine pred brojnim posjetiteljima održana je večer posvećena Mariji Crnobori u Banjolama. Večer je započela u 19 sati okupljanjem ispred rodne kuće Marije Crnobori gdje su se okupili njezina obitelj i prijatelji, suradnici, predstavnici Općine Medulin, njezini sumještani Banjolci, Vinkuranci i šire okolice. U želji da izrazi svoje poštovanje i ponos na veliku Banjolku, Mariju Crnobori, Općina Medulin organizirala je jučerašnji događaj, Večer posvećenu Mariji Crnobori. Ispred njezine rodne kuće na Dračicama u Banjolama načelnik Općine Medulin Goran Buić i Enco Crnobori svečano su otkrili spomen ploču za koju je ideja i želja kod samih Banjolaca i u Općini Medulin postojala već duže vrijeme.

Načelnik je tom prigodom istaknuo da je ovaj trenutak iznimno emotivan i njemu osobno, obzirom da je i sam posjetio Mariju Crnobori u Beogradu prije nekoliko godine, te da je Marija Crnobori zaista dostojna ove večeri posvećene upravo njoj te da je Općina Medulin s ponosom danas organizirala čak četiri događaja u sklopu večeri posvećenoj upravo Mariji Crnobori. Najavio je da ih osim otkrivanja spomen ploče očekuje i otkrivanje biste Marije Crnobori, otvaranje spomen sobe u galeriji Crnobori u Banjolama te predstavljanje knjige o Mariji Crnobori.

 

 

Nakon emotivnog otkrivanja spomen ploče Marije Crnobori ispred njezine rodne kuće večer se nastavila šetnjom do Društvenog doma Banjole, odnosno Zavičajne galerije Crnobori, pred kojom su akademik Josip Bratulić i predsjednik Mjesnog odbora Banjole Dražen Mišković otkrili bistu glumice, koju je Općina Medulin postavila upravo pred galerijom u kojoj će od danas posjetitelji moći razgledati spomen sobu posvećenu Mariji Crnobori. Svečani trenuci otkrivanja spomen ploče ispred rodne kuće i biste ispred Zavičajne galerije Crnobori upotpunili su i nastupi članova folklorne sekcije Društva kulturno umjetničkog stvaralaštva Mendula koji su uz roženice te glazbu otplesali tradicionalne plesove.

Autor biste ispred Zavičajne galerije je akademski kipar Pavao Perić koji je također autor spomenika Mornara koji je nekada krasio Valerijin park, ispred Arene u Puli. Nakon svečanog otvaranja biste svim prisutnima obratili su se i Načelnik Goran Buić, autorica monografije Marije Crnobori Jelena Lužina te Jelena Kovačević, predstavnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, koji su nakon emotivnih pozdravnih govora, svečanim rezanjem vrpce otvorili spomen sobu Marije Crnobori u Zavičajnoj galeriji Crnobori u Banjolama. Zavičajna galerija Crnobori od jučer je dom dviju spomen soba (posvećenih velikim Banjolcima, Josipu i Mariji Crnobori), kako je 2010. godine, kada je galerija otvorena bilo i zamišljeno.

Tom je prilikom opremljena i svečano otvorena spomen soba Josip Ivanov Crnobori, posvećena velikom umjetniku, slikaru, Banjolcu i bratiću Marije Crnobori. A jučer, sedam godina kasnije, u istom prostoru svoje je mjesno pronašla zbirka Marije Crnobori. Tako su simbolički, zermani Josip i Marija opet zajedno u svojim Banjolama. Večer posvećena velikoj glumici Mariji Crnobori nakon otvaranja spomen sobe nastavljena je u Društvenom domu u Banjolama gdje je održano predstavljanje knjige o Mariji Crnobori pod nazivom „Marija Crnobori – eseji o fragmentima“ autorice prof. dr. sc. Jelene Lužine.

Knjigu su uz autoricu prof. dr. sc. Jelenu Lužinu predstavili i akademik Josip Bratulić, dr. art. Mira Muhoberac, te dr. sc. Boris Domagoj Biletić uz glazbenu pratnju akademskog glazbenika Bruna Krajcara. Predstavljanje knjige o Mariji Crnobori bila je kruna ovoj predivnoj večeri posvećenoj upravo njoj, njenom životu i karijeri. Marija Crnobori ponovo se vratila u svoj rodni kraj, u svoje Banjole.

Pin It on Pinterest