Općina Medulin donirala pet pametnih ploča Osnovnoj školi Mate Demarina u Medulinu

 

Općina Medulin nastavlja sa financijskom potporom za opremanje OŠ „Dr. Mate Demarina“ u Medulinu te je iznosom od 70.000,00 kn omogućila nabavu 5 kompleta pametnih ploča za opremanje učionica matične škole OŠ Mate Demarina u Medulinu te područne škole u Banjolama koje je dobila 2 kompleta pametnih ploča, dok je matična škola u Medulinu dobila 3 pametne ploče.

Načelnik Općine Medulin Goran Buić razveselio je učenike škole ovom vrijednom donacijom, a istaknuo je da vjeruje da će uz pomoć pametnih ploča učenicima biti lakše i zanimljivije učenje. Naglasio je da će Općina i dalje pomagati OŠ Mate Demarinu u opremanju škole kao i u unaprjeđenju rada s učenicima.

Ravnateljica Dragica Dorić zahvalila se načelniku Goranu Buiću na kontinuiranoj pomoći te istaknula da im je cilj postati e-škola, a da im je ovim činom Općina Medulin pomogla da učine prvi korak. U znak zahvalnosti Osnovna škola Mate Demarina organizirala je nastup učenice koja je otpjevala pjesmu svima prisutnima. Pametne interaktivne ploče pretvaraju tradicionalne školske ploče u interaktivan uređaj za podučavanje i prezentaciju.

Pomoću elektroničke olovke upravlja se slikom na ploči ili platnu. Olovka omogućuje pisanje po zaslonu, kontrolu miša na računalu te kontrolu samog računala i svih aplikacija. Projicirana slika može se kasnije pohraniti na računalu ili promijeniti pišući dodatne bilješke. Svojim karakteristikama ploča može unaprijediti nastavu što se posebno odnosi na učenike i lakše svladavanje težeg gradiva.

Raznim animacijama i primjerima podiže se kvaliteta i raznolikost nastavnog predmeta ali i nastavnog procesa. Prikaz gradiva putem takve ploče znatno je poboljšan te se automatski povećava zainteresiranost i motivacija učenika za određeni predmet (pogotovo matematiku i fiziku). Ploča pruža mogućnost crtanja, pisanja i prezentacije što pogoduje interaktivnoj nastavi kakvoj i Općina Medulin i OŠ Mate Demarina teže.

Velik broj nastavnika održava tradicionalan način nastave u kojima su učenici pasivni slušatelji upravo zbog nedostatka opreme. Zato treba težiti stvoriti radnu i interaktivnu atmosferu u razredu što nije uvijek lako napraviti. Pomoću pametne ploče mogu se potaknuti učenici da interaktivnim učenjem sudjeluju u nastavi. Učenik postaje aktivan slušatelj.

Primjenom pametne ploče predavanje se ne svodi na klasično diktiranje teksta i suhoparno rješavanje zadataka na školskoj ploči već se dolazi do dinamične nastave koja budi interes učenika za gradivo i nudi lakši način za svladavanje nekog predmeta. Osim donacije pametnih ploča i ostale opreme koju Općina Medulin nabavlja za poboljšanje standarda rada u Osnovnoj školi, Općina izdvaja gotovo 1,700,000,00 kn za program javnih potreba u obrazovanju.

Od toga se 910.000,00 kn izdvaja za sufinanciranje dodatnog standarda (produženi boravak i prijevoz), za stipendije se izdvaja 465.000,00 kn, za udžbenike 105.000,00 kn, za manifestacije u obrazovanju 60.000,00 kn, nabavu školske opreme 70.000,00 kn, nagrađivanje izvrsnih učenika 5.000,00 kn te za održavanje školskih zgrada 70.000,00 kn. Za učenike korisnike dječjeg doplatka sufinancira se topli obrok u školi i to iznosom od 90.000,00 kn.

Pin It on Pinterest