Jučer svečano otvorena obnovljena plaža Hidrobaza u Štinjanu

 

Povodom okončanja treće faze radova i otvaranja plaže, jučer je na plaži Hidrobaza u Štinjanu održana prigodna svečanost na kojoj je uz brojne uzvanike sudjelovao i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je tom prigodom zahvalio svima koji su sudjelovali u tom projektu.

„Drago mi je da su radovi treće faze uređenja okončani prije početka turističke sezone. Projekt tu ne staje već nastavljamo dalje s uređenjem i obogaćivanjem s novim sadržajima koji će privući naše sugrađane, a doprinijet će i boljoj turističkoj valorizaciji ne samo Štinjana već i čitave Pule. Imati ovakvu plažu nasuprot našeg nacionalnog parka Brijuni je zaista sjajno i hvala svima koji su omogućili ovo uređenje“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

U sklopu otvorenja novouređene plaže mališani dječjeg vrtića Dado izveli su kraći program odjeveni u tradicionalnu istarsku nošnju.

 

 

Uređenje plaže Hidrobaza odvijalo se po fazama te su do sad odrađene tri od predviđenih sedam faza. Ukupno je do sad uloženo nešto više od 8,2 milijuna kuna od čega je Grad Pula izdvojio više od 5,5 milijuna kuna, a ostatak bespovratnih sredstava dobiven je od strane Ministarstva turizma Temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture.

S uređenjem po drugoj i trećoj fazi započelo se u veljači 2017. godine.  Navedene faze obuhvatile su uređenje obalne fronte plaže u obuhvatu od 224 metara s jedne i 248 metara s druge strane od centralnog dijela plaže, a uređeno je jedno pero sa školjerom. Na prvih 90 metara plaže,  uz štinjansku Lučicu, izgrađena je riva te je uređena šetnica te su postavljene  dvije kabine za presvlačenje. Uklonjena je i ograda prema Valbandonu kako bi se građanima osigurao kontinuitet prolazak preko Valbandona prema Fažani i nesmetano kretanje cijelim obalnim pojasom, a radove je izvodilo društvo Cesta d.o.o.

 

 

Podsjećamo, prva faza uređenja obuhvatila je uređenje obalnog dijela zahvata, odnosno centralnog dijela plaže, izgradnju tri stabilizacijska pera sa školjerama čime je plaža zaštićena od jakih udara valova te je osigurano zadržavanje nasipanog šljunčanog materijala na plaži, izvedene su rampe za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, sunčališta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, svlačionice, postavljena je urbana oprema na plažu, asfaltiran je centralni prolaz te je uređen okolni prostor za pristup vozilima. Izgrađena je i interna infrastruktura. Radovi su započeli u siječnju 2016. godine i okončani su do ljetne sezone.

Prema usvojenom Regionalnom programu uređenja i upravljanja morskim plažama u Istarskoj županiji plaža na Hidrobazi tematizirana je kao plaža sa sportskim i rekreativnim sadržajima na površini od ukupno 9.945 metara kvadratnih s prihvatnim kapacitetom od oko dvije tisuće osoba te je cjelokupna izgradnja i uređenje usmjereno ka potpunoj realizaciji ciljeva zadanih tematizacijom. Stoga će daljnje uređenja po projektnim fazama biti usmjereno na obogaćivanje prostora novim sadržajima u kojima će moći uživati sve dobne generacije. Riječ je, između ostalog, o sportskim i rekreativnim sadržajima, dječjem igralištu, šetnici, uređenju zone za piknik i druženje, krajobraznom uređenju te ostalim sadržajima s naglaskom na integraciju s povijesti prostora. Obzirom na optimalno korištenje prirodnih i  kulturnih resursa te ponuđene različite sadržaje rekreativnog turizma, po dovršetku projekta, lokacija Hidrobaza postat će cjelogodišnja destinacija za šetnje, boravak, rekreaciju i druge aktivnosti na otvorenom.

 

 

Osim uređene plaže na Hidrobazi Grad Pula je u proteklom periodu uložio značajna sredstva za uređenja na području Štinjana. Može se tako izdvojiti uređenje Ulice Sv. Margarete za što je uloženo 1,6 milijuna kuna, rekonstrukcija prometne površine s oborinskom odvodnjom  i javnom rasvjetom  u Ulici Trsine vrijedno više od pola milijuna kuna, postava fitness sprave na otvorenom u šumici Fortin, izgradnja dječjeg igralištu u Ulici Kašćuni u vrijednosti oko 380 tisuća kuna, izgradnja oborinske odvodnje u dijelu Kalčeve ulice i ostalo.

Značajna ulaganja nastavljaju se i ove godine. Čak  tri milijuna kuna uložit će se u dogradnju mjesnog groblja, milijun kuna za planirani nastavak izgradnje prometne površine u Ulici Trsine te 700 tisuća kuna u izgradnju  prometne površine s javnom rasvjetom i oborinskom odvodnjom u Ulici Prilaz Plazina. Nadalje, u sklopu malih komunalnih akcija u planu je, između ostalog, nastavak pojačanja rasvjete po prijedlogu MO-a, sanacija prometnica i dodatno opremanje dječjih igrališta i fitness zone.

Pin It on Pinterest