Otvoren jedan od najvažnijih znanstvenih simpozija u Europi

 

U organizaciji najznačajnijeg istraživačkog centra u Europi za kasnu antiku i srednji vijek u Puli je jučer otvoren jedan od najvažnijih Međunarodnih simpozija Europe. Eminentne stručnjake iz cijelog svijeta, sudionike skupa,  jučer su pozdravili  pročelnica za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, te u ime domaćina ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac.

24. Međunarodni znanstveni simpozij Međunarodnog istraživačkog centra za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu okupio je 70 znanstvenika iz cijele Europe –    povjesničara umjetnosti, povjesničara i arheologa, a tema ovogodišnjeg skupa je izrada kataloga i korpusa arhitekture, skulpture i slikarstva kršćanske Europe, IV-X st. Predavanja će, osim zadane teme, obuhvatiti i općenite probleme izrade korpusa kasnoantičke i ranosrednjovjekovne arhitekture, skulpture i slikarstva. Prvo je predavanje, pod naslovom “Sudbina ranokršćanskih crkava u srednjem vijeku”, održao Jean-Pierre Caillet s pariškog sveučilišta.

O važnosti zagrebačkog Međunarodnog istraživačkog centra za kasnu antiku i rani srednji vijek govori i to da ovaj centar izdaje knjige i zbornike radova u međunarodnim izdavačkim kućama i ti su radovi na popisu literature svih europskih sveučilišta. U sklopu  istraživačke djelatnosti Centra (arheološka iskopavanja i istraživanja) rade vrhunske ekipe istraživača iz Francuske, Njemačke, Švicarske i Italije, a u djelovanju simpozija svake godine sudjeluju stručnjaci iz cijelog svijeta. Sve aktivnosti (iskopavanja, istraživanja i simpozij) usmjereni su na Istru, budući da Centar promovira istarsku baštinu pa su tako primjerice, Švicarci i Talijani iskopali i obnovili kod Vodnjana crkvu sv. Šimuna i trobrodnu crkvu kod Gurana, srednjovjekovno naselje kod Gurana te crkvu sv. Ceciliju kod Gurana, a Francuzi i arheolozi iz splitskog MHAS-a iskopavali su crkvu i samostan sv. Marije Velike kraj Bala.  Ovi inozemni stručnjaci istražuju u Istri, čiji se lokaliteti naknadno
promoviraju u inozemstvu.

( pula.hr )

Pin It on Pinterest