Ovu subotu na pulskoj tržnici ZDRAVE NAVIKE – ZDRAV ŽIVOT

 

Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je događaj koji će se održati u subotu, 3. lipnja na pulskoj tržnici od 10 do 13 sati. Predstavljanje udruge Centar za zdrave životne navike EM – VITA NOVA organizator je događaja “Zdrave navike-zdrav život“. Osnivačice Udruge Elvis Berkarić i doktorica Mira Matović, uz podršku Tržnice d.o.o. Pula i nekoliko sponzora, organizirat će infomrativno subotnje jutro kad će svi zainteresirani moći dobiti informacije o radu udruge. U subotu će biti prigoda da posjetitelji degustiraju posebna jela koja će već pripremljene prezentirati predstavnice Udruge.

„Ovom prigodom i neki proizvođači koji prodaju povrće na pulskim tržnicama uključit će se u u događaj. OPG Zohil će donirati povrće od kojeg će biti pripremljena jela za subotu,“ istaknuo je direktor Tržnice d.o.o. Pula Renato Perc.

Doktorica Matović, koja radi u onkološkoj bolnici u Avianu (Italija) naglasila je da je Udruga osnovana zbog izrazito velike potrebe da se javnost senzibilizira i informira o problemima koje zahvate onkološke bolesnike: „Tehnički napredak u razvoju metodalje lječenja onkoloških bolesnika je otišao jako daleko, no nije istodobno popraćen razvojem onog dijela koji je ponekad pacijentima još bitniji – osobni dio, humani pristup i jednom cjelovitom podrškom te objašnjenjima.“

Udruga je osnovana 2016. godine s ciljem da se pomogne onkološkim bolesnicima da lakše prihvate dijagnozu i promjene koje ona nosi te da promijene osobni stav prema bolesti.  Osim toga, vrši edukaciju, senzibiliziranje i  pomoć pri usvajanju zdravih životnih navika,  zdravim i uravnoteženim načinom  prehrane, poticanjem  fizicke aktivnosti , usvajanjem tehnika opuštanja i redukcije stresa, tehnike disanja kao i tehnike Mindfulness .

„Želja mi je da prenesem ljudima sva moja iskustva i biti im podrška jer osobno znam što čovjek prolazi kad ga zadesi onkološka bolest. Promjenom životnog stava i navika može se postići kvalitetnije opće zdravlje. Kroz fizičku aktivnost, promjenu prehrane i smanjenje stresa može se znatno utjecati na status pacijenta. Svakako da – i medicini i liječenju, ali uz promjenu životnih navika može se puno kvalitetnije živjeti i boriti za zdravlje,“ naglasila je Berkarić.

O Udruzi:

Potaknute osobnim iskustvom, s pozicije pacijenta i s pozicije liječnika,  uočena  je potreba osnivanja  Udruge koja će pomoći ljudima da naprave “iskorak” i promijene svoje dosadašnje navike te “pogled na bolest”. Prosudba, sažaljevajući  pogledi, neadekvatno osobno prihvaćanje maligne bolesti, strah od bola, od smrti, degradiraju  ljudsko dostojanstvo oboljelog.

Pristup onkološkom bolesniku je multidisciplinaran. Osim brige za rješavanje onkološkog problema – kiruškom, kemo i radioterapijom, bolesniku treba pristupiti i s holističke strane.

Osnovni cilj takvog pristupa su poboljšanje kvalitete života smanjivanjem tjeskobe, nesanice, straha i depresije, povećanje prihvaćanja prema onkološkim terapijama, kao i olakšavanje tegoba koje one izazivaju ( mučnina, povraćanje i bol).

Udruga  pomaže,  potiče te senzibilizira  usvajanje zdravih životnih navika i stvaranje uvjeta  za što kvaliteniji život oboljelih od malignih bolesti.

Aktivnosti Uduge su :

– psihosocijalna pomoć i podrška osobama oboljelim od malignih bolesti  kod suočavanja sa dijagnozom te promjena osobnog stava prema bolesti,

– edukacija, senzibiliziranje i  pomoć pri usvajanju zdravih životnih navika,  zdravim i uravnoteženim načinom  prehrane prema preporukama  Svjetske Zdravstvene Organizacije (WHO), poticanjem  fizicke aktivnosti , usvajanjem tehnika opuštanja i redukcija stresa, tehnike disanja, tehnike Mindfulness.

Ciljevi Udruge su u skladu s “Nacionalnom strategijom razvoja zdravstva od 2012-2020.” koju je donijelo Ministarstvo zdravstva RH  u rujnu 2012. godine, kao i u skladu s dokumentom “Slika  zdravlja i socijalnog stanja Istarske županije 2016” iz studenog 2016. godine  (izvor: službena web stranica Istarske županije), u kojim a se daju preporuke o promjeni  životnih navika kroz promjenu prehrane, fizičku aktivnost, smanjivanje stresa i ostalih čimbenika.

Krajni cilj Udruge je da, uz pomoć zajednice, donacija i sredstava iz EU fondova, pomoć bude besplatna te dostupna svim potrebitima, kojih je svakim danom sve više.

Dr. Mira Matović, rođena 1959. godine u Puli, liječnica, Specijalist anesteziologije i intenzivnog liječenja. Radi u CRO Aviano, Italija, na Odjelu za anesteziju i intenzivno liječenje i  terapiju boli. 24-godišnje iskustvo u radu s onkološkim bolesnicima u terapiji boli, nutricionističkoj terapiji, iskustvo u Timu palijativne skrbi, kao i u tretiranju anksioznih i depresivnih stanja onkoloških bolesnika. Završila je tečaj “TraininginMindfulness-basedcognitivetherapy” i polaznica posebnog usavršavanja “Mindfulnessinambitoclinicoedevolutivo”.

Elvis Berkarić rođena 1966. godine u Puli, diplomirani ekonomist, menager u banci, polaznica “Škole prirodne kuhinje” pri Makronova Zagreb, završila brojne tečajeve i radionice zdravog kuhanja u Zagrebu, Rijeci i Puli, polaznica mnogobrojnih tečajeva  na temu “Stres i nošenje sa stresom”, te različite tehnike opuštanja. Osobno 10- godišnje iskustvo u izliječenju maligne bolesti . Ima višegodišnje iskustvo u savjetovanju i edukaciji onkoloških bolesnika o zdravim stilovima života, prvenstveno zdravog načina pripreme hrane.

Pin It on Pinterest