Prikazivanje filma “Neželjena baština” u Puli

 

U četvrtak, 22. lipnja 2017., s početkom u 19 sati u pulskom Kino Valli, povodom Dana antifašističke borbe,  bit će prikazan dokumentarni film “Neželjena baština”, redateljice Irene Škorić.

Film je osvojio Zlatnu nagradu za Najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike na WorldFestu – međunarodnom filmskom festivalu, 2017. te Prvu nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan New Film Festivalu BaNeFF, 2016.  Organizator je, u sklopu projekta “Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog”, Istarsko povijesno društvo u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Pule, Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti i Javnom ustanovom Pula Film Festival. Ulaz je slobodan.

Spomenici su svjedoci o ljudima i vremenu u kojemu su nastali. No, i uništeni spomenici su svjedoci o ljudima i vremenu u kojemu su spomenici nestali. Iz spomenika se iščitava povijest čovjeka i društva u kojem živi. Od 1945. do 1990. godine izgrađeno je na tisuće spomenika narodnooslobodilačkoj borbi na području cijele Jugoslavije.

Mnogi od njih imali su veoma veliku umjetničku vrijednost. Afirmirali su antifašizam, čuvali sjećanje na važne ljude i događaje iz II. svjetskog rata. U Hrvatskoj je 1990-ih godina srušena i devastirana polovica spomenika, oko tri tisuće. Nažalost, među njima su i spomenici najviše umjetničke vrijednosti.

Na mjestima gdje su nekada ponosno stajali danas su ruševine, uspomena na zanemarenu i neželjenu kulturnu političku baštinu.

Film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijednih umjetničkih djela.

Pin It on Pinterest