“Istarske štorije” večeras u kinu Valli

 

Pulska filmska tvornica danas će u 20 sati predstaviti u Kino Valli u Puli svoju posljednju produkciju – ciklus kratkih dokumentarnih filmova „Istarske štorije“ kojega sačinjava sedam autorskih filmova: „La piova“ Ines Pletikos, „Forešta verđine“ Sande Letonje-Marjanović, „Igor“ Ivane Anić, „56 godina“ Katarine Radetić, „Sa(n)jam“ Ines Pletikos, „Suša“ Gorana Legovića i „ Improvizacija“ Marka Zdravkovića-Kunca.

Gosti večeri bit će autori filmova u kojima se tematiziraju kulturne različitosti istarskog prostora i otkrivaju osebujnosti etnografskog bogatstva, kao i šarolike socijalne skupine, od starosjedilaca do došljaka i marginalaca.

Čut će se mnoštvo različitih glazbenih žanrova, instrumenata, jezika i narječja, vidjeti poznate vedute iz drugog ugla i ući u prostore koji se obično zaobilaze. Ulaz je slobodan!

Kroz priču o izvornosti i autentičnosti svadbene pjesma „La piova“ Ines Pletikos nas uvodi u svijet odumiruće talijanske enklave u južnoj Istri. “Forešta verđine” Sande Letonje-Marjanović donosi neobičnu priču o Miru i Sedini, pulskom paru uličnih čarobnjaka koji na svojoj zemlji žele živjeti u miru svoj permakulturni “zemljanski” san. U “Igoru” Ivane Anić predstavljen je Igor Loparić, osnivač i voditelj pulske humanitarne udruge Naš san njihov osmijeh koja već šest godina direktno pomaže socijalno ugroženim osobama diljem Hrvatske. “56 godina” Katarine Radetić je film ceste u kojemu se obrađuje dugogodišnji bračni odnos ali i promjene koje su zadesile Kringu i Žminj tijekom posljednjih 50 godina.

U svom drugom filmu, „Sa(n)jam“, Ines Pletikos se dotiče okolnosti koje su dovele do realizacije uspješnog i međunarodno etabliranog kulturnog projekta, pulskog Sajma knjige u Istri. “Suša” Gorana Legovića je priča o vlaku i ljudima koje se voze na jedinoj mogućoj relaciji, Pula-Buzet, kroz veličanstvene zimske pejzaže obasjane suncem, zametene snijegom i šibane burom. U “Improvizaciji” Marka Zdravkovića-Kunca upoznajemo troje beskućnika koje spaja zajednička ljubav prema muzici: bračni par u mirovini koji godinama čeka na gradski socijalni stan i uličnog svirača predanog slobodi i neovisnosti.

Realizaciju „Istarskih štorija“ omogućili su Agencija za elektroničke medije, Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, i Hrvatski audiovizualni centar.

Pin It on Pinterest