Istarski LAGUR-i dobili najviše sredstava u RH za Lokalne razvojne strategije u ribarstvu

 

„Tri istarska LAGUR-a postali su prve tri, od ukupno pet inicijativa u Hrvatskoj, koje su službeno priznate kao lokalne akcijske grupe u ribarstvu te im je za provedbu Lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu Ministarstvo poljoprivrede odobrilo više od 42 milijuna kuna“, objavio je istarski župan Valter Flego na današnjem predstavljanju Strategija LAGUR-a, održanom u prostorijama Veletržnice ribe, u Poreču. Predstavljanju su prisustvovali i državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković te predstavnici četiri istarska LAGUR-a: predsjednik LAGUR-a „Istarski švoj“ Robert Momić, predsjednik LAGUR-a „Alba“ Donald Blašković, predsjednik LAGUR-a „Istarska batana“ Goran Buić te voditeljica LAGUR-a „Pinna nobilis“ Ana Žužić.

Župan Flego je na samom početku istaknuo kako su LAGUR-i tipičan oblik udruživanja koji je danas uobičajen u Europi, te su nositelji razvitka ribarskog gospodarstva u lokalnoj zajednici. „Sve mogućnosti koje LAGUR-i pružaju, prepoznale su i istarske općine i gradovi koji su se uključili u njihovo osnivanje, a Županija im pruža aktivnu podršku u radu. Naši glavni ciljevi bili su stvaranje novih mogućnosti zapošljavanja, poticanje investicija u ribarskom sektoru Istre, održivo upravljanje ribarskim resursima, te povećanje sufinanciranja projekata krajnjih korisnika u sektoru ribarstva“, objasnio je istarski župan dodavši kako će isto omogućiti upravo dobivena sredstva putem Ministarstva poljoprivrede.

„Od ukupno odobrenih 71,4 milijuna kuna za hrvatske LAGUR-e, istarskim LAGUR-ima Istarski švoj, Alba i Istarska batana je pripalo čak 60 posto tog iznosa, a vjerujem da će odobrenje za svoju Strategiju dobiti i Pinna nobilis“, izjavila je državna tajnica Vučković istaknuvši kako se prioritetne mjere uglavnom odnose na očuvanje i promociju ribarskih tradicija i vještina, korištenje novih ribarskih alata vezanih uz zaštitu okoliša, promicanje inovacija, povezivanje ribarstva s turizmom, povećanje zaposlenosti itd.

Predsjednik LAGUR-a „Istarski švoj“ Momić istaknuo je kako se njihova LRSR, za koju im je odobreno preko 16 milijuna kuna, odnosi na 17 mjera na koje će se moći prijavljivati krajnji korisnici, uglavnom na stvaranje prepoznatljivosti određenog brenda, ulaganje u prodajna mjesta i povećanje konzumacije ribe te niz edukativnih aktivnosti. LAGUR „Istarska batana“, kako je pojasnio predsjednik Buić, odobrenih će preko 11 milijuna kuna uglavnom usmjeriti prema projektima koji se tiču očuvanja tradicija u ribarstvu, investicije u infrastrukturu te razvoj novih proizvoda. LAGUR „Alba“ dobio je 14,7 milijuna kuna kojim će sufinancirati povećanje konkurentnosti poduzeća u ribarskom sektoru, nabavu ribarskih plovila i novih alata te u privlačenje mladih u ribarske djelatnosti. LAGUR „Pinna nobilis“, predao je nedavno svoju LRSR Upravi ribarstva u Ministarstvu poljoprivrede na razmatranje te očekuju pozitivnu ocjenu i odobrenje.

„Ponosan sam što su Istarska županija i naši LAGUR-i ponovno, kao i istarski LAG-ovi, najuspješniji u Hrvatskoj. Zajedništvo javnog, privatnog i društvenog sektora u području ribarstva te decentralizacija putem sredstava koje iz EU LAGUR-i dodjeljuju krajnjim korisnicima, pokazuju da je to ključ uspjeha“, zaključio je istarski župan pozvavši sve zainteresirane da se prijave na natječaje LAGUR-a.

Ministarstvo poljoprivrede je 12. lipnja 2017. godine donijelo Odluke o odobrenju Lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu (LRSR) odabranih za sufinanciranje u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020. Natječaji se počinju raspisivati od kolovoza ove godine, te će navedena sredstva LAGUR-ima i krajnjim korisnicima biti na raspolaganju do 2020. godine, a prijaviti se mogu potencijalni korisnici s područja određenih LAGUR-a.

Pin It on Pinterest