Vatrogastvo u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji na razini onoga u najrazvijenijim europskim regijama

 

Istarski župan Valter Flego i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa suradnicima održali su danas, na Učki, radni sastanak na temu suradnje Vatrogasnih zajednica Istarske i Primorsko-goranske županije.

Pri završetku susreta, župan Flego je rekao kako su vatrogasci stožerni nositelji cijele sigurnosne situacije u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

„Od njih smo danas, pred sam početak glavne turističke sezone, dobili informaciju da su naše županije sigurne što je od izuzetne važnosti kako za naše građane, tako i za sve turiste. U nama kao javnom sektoru, naše vatrogasne zajednice imaju snažnog partnera što nam omogućuje spremnost na bilo koju vrstu ugroze koja nam se sutra može dogoditi. S ponosom mogu reći da je naše vatrogastvo na razini onoga u najrazvijenijim europskim regijama“, istaknuo je župan Flego dodajući kako je upravo decentralizirano vatrogastvo primjer kako se s jednim sustavom može najbolje upravljati.

„Požari i sve druge opasnosti i nesreće ne poznaju administrativne granice te je dugi niz godina razvijena visoka razina suradnje i zajedničkog djelovanja vatrogastva Istarske i Primorsko – goranske županije, posebno vezano uz masiv Ćićarija – Učka“, kazao je istarski župan istaknuvši kako se razgovaralo i o planovima za budućnost, posebice o suradnji u operativnom i edukativnom smislu, kao i o zajedničkom kandidiranju projekata prema EU fondovima.

Župan Komadina je, pak, istaknuo, kako vatrogastvo u Hrvatskoj ima jako dugu tradiciju pa tako i u dvjema županijama što smatra stožernom snagom sustava zaštite i spašavanja.

Na sastanku je bilo riječi o spremnosti vatrogasnih postrojbi za provedbu posebnih mjera zaštite od požara u 2017. godini, radio komunikaciji vatrogasaca i drugim temama.

Pin It on Pinterest