„Uzbuna na Zelenom vrhu“ i „Ne gledaj mi u pijat“ večeras u Areni

 

Konferencija za medije filma Uzbuna na Zelenom vrhu okupila je najmlađu i najveseliju filmsku ekipu. Riječ je o četvrtoj ekranizaciji Kušanovih romana pisanih prije 50 godina. Redateljsku palicu ovog filma iz serijala o Koku preuzela je Čejen Černić. Priznala je kako je bilo vrlo izazovno uhvatiti se tog zadatka, ali s obzirom na to da je već radila na tom serijalu kao asistentica režije i sudjelovala u procesu selekcije glumaca, to joj je dalo sigurnost u radu s djecom.

„Za ekranizaciju ovog Kušanovog romana radili smo casting sa 700 djece u zagrebačkim dramskim studijima“, ispričala je naglasivši da je izuzetno zadovoljna konačnim odabirom.

Koka igra Marko Tocilj koji se svoj lik opisao kao hrabar, nepromišljen i neustrašiv. Tin Gregorić  koji igra Zlatka iza sebe ima i kazališnog iskustva.

 „Razlika u glumi na filmu je ponavljanje scena, ali ja sam ih samo nekoliko morao ponavljati“. pohvalio se Zlatko.

Sara Čolaković bila je toliko uzbuđena uoči projekcije na „ovako velikom festivalu“, da je uoči današnje konferencije za medije bila budna već od tri ujutro. Napomenula je da joj gluma nije naporna te da se od nje nikad ne umori.

Aleks Rakoš skromno je priznao kako je već glumio u filmu i gostovao na pulskom festivalu.

„Prije šest godina igrao sam u Zagrebačkim pričama i bio u Puli“, ispričao je. Nada se da će se njegova glumačka karijera nastaviti.

Luciji Philips ovo je prvo glumačko iskustvo koje joj je bilo vrlo lijepo i zabavno. „Nisam se umorila, adrenalin me držao“, izjavila je.

Oca igra Janko Rakoš koji je, poput mnogih, odrastao uz Kušanove romane za koje smatra da su dobro napisani.

„Mislim da nas njima vuče i nostalgija toga doba vezana za djetinjstvo“, rekao je.

U ulozi Majke gledamo Dijana Vidušin. Ispričala je kako je mnogo naučila od malih glumaca koji su se izvrsno snašli u svojim ulogama.

„Vrlo su otvoreni i razigrani a istovremeno ozbiljno pristupaju glumi. Prilika da tako rano počnu s glumom u filmu, izvrsna je“, konstatirala je.

Producentica Ankica Jurić Tilić naglasila je kako su upornost i strpljenje najbitniji za uspjeh te ispričala kako je snimanje filmova o Koku bila njezina i ideja Daniela Kušana.

 „Najveći motiv za to bila mi je činjenica da u Hrvatskoj zadnjih 20 godina nije snimljen dječji film“, naglasila je.

 

„Ne gledaj mi u pijat“ drugi film u pulskoj Areni

Drugi film predstavljen novinarima znakovitog je naslova Ne gledaj mi u pijat, autorice Hane Jušić. Film je već prikazan na brojnim filmskim festivalima, a dosada je nagrađen s ukupno 16 nagrada.

Jušić je ovo prvi dugometražni igrani film, a riječ je, napomenula je, o intimnoj priči koja je donekle proizašla iz njezinog života.

Scenarij za film koji je sniman u Šibeniku, pisala je dvije godine. Priča je to o problemima jedne obitelji, ali i o gradu u kojem žive.

„Šibenik je prikazan iz jedne drugačije perspektive, a te su njegove vizure lijepe na jedan specifičan način“, rekla je Jušić.

Ispričala je kako je glavni lik za film našla na plaži na kojoj je uočila Miu Petričević koja igra Marijanu. Petričević je inače arhitektica, a u svojoj debitantskoj ulozi je, prema mišljenju kritičara, briljirala!

„Nisam do sad imala glumačkog iskustva. Cijela se ekipa trudila pomoći mi. Radili smo godinu dana i u konačnici sam zadovoljna svojom ulogom s kojom se svi donekle možemo poistovjetiti“, kazala je Petričević.

Nikša Butijer igra njenog brata, a uloga mu je, kaže, bila već poznata.

„Lik je to kojeg sam lako igrao jer znam takve likove, ima ih u svakom kafiću iza ugla“, našalio se. Međutim, trebalo ga je uvjerljivo prikazati, što mu je bilo izazovno.

Karla Brbić o svom je liku kratko izjavila: „Najbolje ga opisuje rečenica ‘pomozi životu na svoju sramotu’ „.

Oba filma se prikazuju večeras u Areni, a u sklopu hrvatskog natjecateljskog programa, s početkom u 21 i 30 sati odnosno 23 i 20 sati.

Pin It on Pinterest