Mrtve ribe i Ustav Republike Hrvatske večeras u Areni

 

Iako već ima dvije Zlatne Arene iza sebe, redatelja Kristijan Milić na 64. Pulski filmski festival došao je po još. I to s mozaičnim filmom o posljeratnom provincijskom gradiću koji prati sudbine dvadesetak likova.

Mrtve ribe rađene se po zbirci priča Josipa Mlakića koji je svoju priču s punim povjerenjem predao u ruke Kristijana Milića. S njim je na isti način, kazao je Mlakić, radio film Živi ili mrtvi.

„Smrt je vrlo filmićna, zato se njome bavim“, izjavio je Milić.

Glumac i ministar kulture i sporta kantona Sarajevo Mirvad Kurtić, ovo je prva suradnja s redateljem, pa se pohvalio kako u radu s njime nije potreban nikakav razgovor već ta obostrana, pozitivna energija.

„Film je fenomenalan, a bio je za redatelja velik zalogaj“, rekao je Kurić. Glumačko iskustvo rada pomaže mu da bolje razumije i vodi sektor kulture.

Glumica Marijana Mikulić zadovoljna je ulogom u filmu, pogotovo jer od Milića pri svakoj suradnju dobije priliku igrati neki drugačiji lik.

„Inače me redatelji uglavnom stavljaju u neki kalup dok mi Kris daje izazove.“, rekla je.

Glumac Ivo Krešić igra tragičnog lika koji je, rekao je, sasvim suprotan od njegove vesele naravi.

„Bilo mi je stoga teško transformirati se, ali vjerujem da sam u tome uspio.“, ispričao je.

Mladom glumcu Marku Cindriću Mrtve ribe peti su film na ovogodišnjoj Puli.

„Snimali smo u Mostaru i bilo je fenomenalno. Za igranje takve scene poput pijanstva, iako ga možda nikad nisi iskusio, koristiš neke glumačke alate kojima to postižeš“, ispričao je.

Jedan od producenata filma, Slaven Knezović,  koji i igra u filmu, nakon 20 godina na Festivalu se osim u glumačkoj, nalazi i u ulozi producenta.

„Puno toga trebalo je napraviti kako bi film nastao, a realizirali smo ga Euro filmom, Kazališno – filmskom udrugom Oktavijan, sarajevskom fundacijom i HAVC-om.“

Maja Lasic, također Je producentica i glumica na filmu.

 „Unatoč velikim strahovima, sve je prošlo dobro,  ispoštovani su rokovi i svi zadaci uspješno su odrađeni“.

Govoreći o glumi, rekla je da je kao sestra Slavena Knezovića, htjela pridonijeti filmu, pa su skupa prevladali izazove

Josip Mlakić, inače autor nagrađivanih scenarija, izjavio je: „Ovo je moja zbirka priča koja je prošla najmanje zapaženo no za mene je najvažnija“.

Dodao je i da voli takvu vrstu filma, koji ima kratki rez.

„Zanimljivo mi bilo glumiti, ali više volim bit pisac“, zaključio je.

Andrija Milić, ujedno i redateljev brat, radio je glazbu na filmu.

„Odmah nakon čitanja scenarija radio sam teme koje su iz prva prihvaćene“, ispričao je.

Slikarica maske Ana Bulajić Črček je naglasila specifičnost rada u crno-bijeloj tehnici.

„Drugi je spektar boja koji se u ovom slučaju iščitava na ekranu, na način na koji bismo mi to željeli. Dakle, u općem sklapanju spektra boja koji koristimo, a koji će se kasnije iščitavati onako kako mi to želimo – koji priča priču i vjerodostojan je, kojim se želi dati određen dojam. Na primjer, krv ovdje nije crvena pa je trebalo odabrati nijansu koja će prikazati krv i dati efekt jeze. Ono što je bojom lako izazvati to u crno bijelom filmu nije jednostavno“, ispričala je.

 

Ustav Republike Hrvatske napokon i u Areni

Ustav Republike Hrvatske već sada se može pohvaliti sa čak šest nagrada, od čega njih pet sa festivalima A kategorije. O radu na filmu na konferenciji za medije govorila je producentica Maja Vukić.

Tajna uspjeha nekog filma po meni je suradnja. Uvijek je potrebno jedni drugima dati prostora kako bi svatko odradio svoj dio posla najbolje što zna“, izjavila je napomenuvši kako u ovom filmu, uz to, svakako dominira izvrsna glumačka igra.

Produkcija je češko – makedonsko – slovensko – englesko – hrvatska, pa je film već prikazan u kinima nekih od tih država. Tekst Ante Tomića i Rajka Grlića bio je zanimljiva baza za rad na filmu, rekla je, istaknuvši kako je promišljen svaki detalj filma.

Film je pisan imajući na umu glavne glumce, Kseniju Marinković i Nebojšu Glogovca, a prema izjavama Rajka Grlića, ovu mu je već „treći zadnji film“.

„Ipak se nadam da će napraviti još jedan zadnji film, bila bi šteta da na ovome stane“, zaključila je Vukić.

Pin It on Pinterest