Dodjelom nagrada zatvoren 64. Pulski filmski festival

 

Svečanom dodjelom Zlatnih arena, održanoj sinoć u pulskoj Areni, završen je 64. Pulski filmski festival na kojem je u proteklih 8 dana prikazano čak 15 filmova u Hrvatskom programu.

Velika Zlatna arena za najbolji film dodijeljena je filmu Kratki izlet redatelja Igora Bezinovića, produkcijske kuće Studio Pangolin, producenta Igora Bezinovića.

Publika je odlučila dodijeliti Zlatna vrata Pule filmu ZG80, redatelja Igora Šeregija, produkcijske kuće Kinoteka, producenta Ljube Zdjelarevića.

Prije same dodjele nagrada pitali smo posjetioce PFF-a što misle o ovogodišnjem festivalu, te smo od većine čuli riječi hvale kad je u pitanju organizacija festivala i popratni sadržaj, ali kad je hrvatska kinematografija u pitanju naišli smo na velike kritike posjetitelja.

Dogradonačelnik Pule, Robert Cvek, nam je ukratko rekao da je jako razočaran sa Hrvatskom kinematografijom i da po njegovom mišljenju kinematografija se kod nas treba još puno razvijati. Također je napomenuo da i sam festival treba razvijati da poprimi one razmjere i kvalitetu koju je imao u prijašnjim vremenima, kad smo imali priliku gledati vrhunske glumce i filmove vrhunskih redatelja, što po njegovom mišljenju trenutno nije slučaj.

Razgovarali smo i sa direktorom Brionke d.d., mr.sc. Daliborom Brnos, koji je je na PFF bio kao specijalni gost sponzora T-com, te nam je rekao da on ne vidi neki iskorak na bolje u odnosu na prošle festivale, što se filmova tiče. Po njegovom mišljenju, ali i mišljenju mnogih posjetioca, naša kinematografija je prepuna golotinje i neprimjerenih scena. O samoj organizaciji festivala, te popratnih sadržaja istog, ima samo riječi hvale.

Na ovogodišnjem, do sada najbogatijem izdanju Festivala, prikazano je ukupno 170 filmova, od čega 88 premijera, kroz 15 različitih filmskih programa. Filmove su ove godine evaluirala četiri različita ocjenjivačka suda: Mladi filmofili, Fedeora, ocjenjivački sud Međunarodnog programa i ocjenjivački sud Hrvatskog programa.

Novu priliku pogledati neke od filmova iz međunarodnog programa, pretpremijerno prikazanih u sklopu 64. Pulskog filmskog festivala, imamo priliku već od 5. do 11. kolovoza, na Kaštelu, a u sklopu festivalskog programa P.S. Pula

( S.V.)

Pin It on Pinterest