Održana 2. sjednica Skupštine Istarske županije

 

Druga po redu sjednica Skupštine Istarske županije, održana je danas, u Spomen domu u Pazinu, s dnevnim redom od 18 točaka.

Na aktualnom satu, između ostalog, bilo je govora o europskim projektima koje provodi Istarska županija te o planovima za nadolazeće razdoblje. Istarski župan Valter Flego kazao je kako Županija i njezine institucije trenutno provode 132 EU projekata, ukupne vrijednosti 155 milijuna eura.

„U ovoj smo godini, do sada, kandidirali 20 novih projekata na programe prekogranične suradnje Italija-Hrvatska i Slovenija-Hrvatska, ukupne vrijednosti 53 milijuna eura. Vjerujem kako ćemo kao i ranije biti uspješni i povući što više sredstava iz EU fondova, a pored navedenih projekata stalno radimo na pripremi novih“, kazao je župan Flego napomenuvši kako je proteklog tjedna odobreno sufinanciranje u iznosu od 65 milijuna kuna za 12 istarskih projekata iz EU Fonda za ruralni razvoj.

Župan Flego odgovorio je i na vijećničko pitanje vezano uz implementaciju Pariškog sporazuma, kojeg je Hrvatska nedavno potpisala, kao 137 po redu država na svijetu. Župan je kazao kako je država prva na potezu te mora donijeti svoj plan djelovanja po tom pitanju, a onda će regije, pa tako i Istarska županija, moći definirati svoje korake. Župan je naveo i kako je cilj Županije biti lider po pitanju poštivanja visokih ekoloških standarda.

Istarski župan osvrnuo se i na prijedlog nacrta Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave istaknuvši kako će, ukoliko bude usvojen, prouzročiti značajno smanjenje izvornih prohoda županija što će uvelike otežati realizaciju planiranih projekata i investicija. Također, dodao je kako je spomenuti prijedlog Zakona suprotan decentralizaciji koju su svi u predizbornoj kampanji zagovarali.

Na pitanje o nedostatku radne snage u turizmu, ali i u drugim sektorima, župan Flego je kazao kako rješenje vidi u dva smjera. Jedan je onaj da se potiče fleksibilniji obrazovni sustav, koji će pratiti potrebe tržišta rada. Drugi se smjer tiče stimuliranja i stipendiranja učenika i studenata za deficitarna zanimanja.

„U proteklom mandatu provodili smo cijeli niz konkretnih mjera kako bi poticali zapošljavanje te kao rezultat toga, danas imamo oko 3 tisuće više zaposlenih u odnosu na 2013. godinu. Povećanje zaposlenosti bit će nam prioritet i u narednom razdoblju“, rekao je župan Flego.

Na sjednici je jednoglasno prihvaćena Odluka o sufinanciranju projekta ”Centar kompetencije za napredne materijale”, koji je od iznimne važnosti za ulaganje u istraživanje i razvoj u Istarskoj županiji te za razvoj Ustanove METRIS, a koji se planira kandidirati na Europski fond za regionalni razvoj.

Pin It on Pinterest