Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu povećana kvaliteta boravka u pulskim dječjim vrtićima

 

Radi usklađenja s Državnim pedagoškim standardima koji među ostalim propisuje da jedna ustanova dječjih vrtića ne smije imati prihvat veći od  600 djece, 22. rujna 2016. godine podjelom ustanove Dječji vrtić Pula na dvije ustanove, osnovana je ustanova Dječji vrtić Mali svijet. Obzirom na organizacijske promjene, sve tri Ustanove dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Pula, a to su Dječji vrtić Pula, Mali svijet i Rin Tin Tin, na svojim upravnim vijećima donijele su prijedloge Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada koje je Gradsko vijeće Grada Pule na posljednjoj sjednici, jednoglasno usvojilo.

Prijedlog Pravilnika usklađen je i iznad je standarda kojeg propisuje Državni pedagoški standardi predškolskog odgoja i naobrazbe te je planiran u okviru sredstava osiguranih financijskim planom za 2017. godinu. Osim toga, koeficijenti složenosti poslova isti su u  odnosu na Pravilnike iz 2008. i 2014. godine te su plaće svih radnih mjesta ostale nepromijenjene jer uostalom, svaka eventualna promjena po pitanju plaća, temeljem Zakona o radu, predmet je kolektivnog pregovaranja.

Usvajanjem Pravilnika dodatno je povećana kvaliteta boravka djece u navedenim predškolskim ustanovama uz istodobno povećanje obujma rada sa svim dječjim skupinama. Naime, novim je Pravilnikom posebna pozornost posvećena usvajanju zdravih načina života i to od najranije dobi djece, zbog čega je i predviđen angažman stručnog i školovanog kineziologa koji će kod djece poticati provođenje sigurnih i zdravih načina tjelesnog vježbanja s ciljem očuvanja njihovog zdravlja i napretka. Pored toga, ustanove kontinuirano provode programe integracije za djecu s teškoćama u razvoju.

Člankom  40.  Zakona  o  predškolskom  odgoju  i  obrazovanju  utvrđeno  je  da  se Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada dječjeg vrtića pobliže uređuje unutarnje ustrojstvo te način obavljanja djelatnosti dječjeg vrtića kao javne službe, a člankom 41. istog Zakona, da Pravilnik donosi Upravno vijeće dječjeg vrtića uz prethodnu suglasnost osnivača.

Pin It on Pinterest