PREDSTAVLJEN SVJETLOSNI PAVILJON TWISTED AUTORA DEANA SKIRE

 

Ovogodišnji Visualia Festival obilježit će pulska premijera Svjetlosnog paviljona Twisted autora Deana Skire, koji su na današnjoj konferenciji za novinare predstavili organizatori festivala svjetla što se u Puli održava od 21. do 23. rujna. Predstavnici udruge Sonitus i Turističke zajednice grada Pule govorili su o višegodišnjoj suradnji sa svjetski priznatim i nagrađivanim dizajnerom svjetla Puljaninom Deanom Skirom.

„Suradnja traje još od drugog Visualia Festivala kada su oživjeli Svjetleći divovi, osvijetljene dizalice u brodogradilištu Uljanik. Ove godine predstavljamo novu instalaciju Deana Skire Svjetlosni paviljon Twisted, novu instalaciju Visualia Group te ćemo ponoviti i sve najbolje s dosadašnjih edicija festivala, uz povezivanje s utrkom Xica koja se lani također održavala na temu svjetla. Sudionici ovogodišnje trke Xica, osim pored brojnih instalacija Visualia Festivala, protrčat će i kroz svjetlosnu instalaciju Twisted pred sam cilj u Areni“, najavila je direktorica TZ-a Pule Sanja Cinkopan Korotaj. “Pripreme su pri kraju i, kako smo već najavili, ponovno nam u goste dolaze engleski izvođači The Lords of Light i Led Drummers koji su oduševili pulsku publiku i na festivalu 2014. godine”, dodao je direktor festivala Marko Bolković iz udruge Sonitus.

Potencijal i uspješnost Visualia Festivala doveli su do razvoja suradnje i partnerstva udruge Sonitus s Turističkom zajednicom Pule i Arheološkim muzejem Istre, kao i drugim udrugama i organizacijama na lokalnoj i međunarodnoj razini. Udruga Sonitus stoji i iza drugih uspješnih projekata, kao što je VisuaLab te surađuje s drugim europskim festivalima svjetla.

Paviljon Twisted, naglašeno je na konferenciji, u finalu je za dobitnika ovogodišnje nagrade Darc Awards u Londonu, čiji će pobjednik biti poznat krajem godine.

 

 

„Zanimljiva je moja priča sa svjetlom. Prije trideset godina nisam mogao ni zamisliti da će moj grad doista postati Grad svjetla i da ćemo, pored ostalog, imati festival svjetla koji je prvi i najbolji na ovom području. Zato je moja profesija, moj posao upravo ovdje u Puli naišla na ‘plodno tlo’ jer je ono što radim prepoznato ne samo kao umjetnički izričaj, već kao nešto privlačno i mojim sugrađanima, i posjetiteljima Pule, turistima sa svih strana svijeta. Vrlo sam zadovoljan što ćemo ove godine postaviti paviljon koji eksperimentira sa svjetlom i prostorom istovremeno, potvrđujući iskonsku povezanost čovjeka i svjetlosti”, rekao je Skira.

Govoreći o djelovanju ove instalacije na ljude, kaže da čim se u Twistedu upale svjetla djeca hitaju unutra i zabavljaju se, dok odrasli polagano i s oprezom ulaze u paviljon. “Činjenica je da je doista sasvim drugačiji doživljaj ulazite li u Twisted sami ili u društvu“, naglašava autor svjetlosnog paviljona.

Svjetlosni paviljon Twisted kreiran je kao objekt specifične prostorne forme koja je naglašena integriranim svjelosnim RGB linijama uzduž nosive konstrukcije paviljona. Eksperimentalnost instalacije provocira percepciju kretanja u prostoru neuobičajenog oblika u kojem svjetlo prati pomake u prostornoj orijentaciji. Arhitektonski objekt duljine 30 metara, širine i visine gotovo po četiri metra, nema uobičajene ravne stranice, već su njegovi fragmenti zakrivljeni u spiralu. Iako relativno velikih dimenzija, zbog ritma zarotiranih elemenata dodatno pojačanih kontroliranim svjetlom, šetnja paviljonom stvara nedoumicu u poimanju dimenzija prostora i pravca kretanja što dovodi do spoznaje o snažnom utjecaju svjetlosti na čovjeka i prostor. Objekt je izrađen od crno bojanog čelika i pokrova od bijelog leksana. Instalacija je zamišljena kao igra materijala, onog fizičkog, poput čelika, plastike, i onog metafizičkog, svjetla. “Vrijednost ljudskog doživljaja prava je vrijednost svjetla”, sažeo je Skira svoju viziju umjetnosti, svoj temeljni motiv i inspiraciju.

Dean Skira nagrađivani je dizajner svjetla s više od dvadeset i pet godina iskustva u dizajniranju i projektiranju inovativnih rasvjetnih rješenja za komercijalne, rezidencijalne i pejzažne projekte. U New York odlazi 1986. godine studirati dizajn rasvjete i interijera na Fashion Institute of Technologies (FIT NYC). Godine 1990. osniva vlastitu tvrtku za dizajniranje rasvjete i postaje članom udruženja IES Illuminating Engineering Society Sjeverne Amerike. Od 1995. radi u Hrvatskoj gdje sa stručnim timom dizajnera i inženjera osmišljava brojne inovacije na području integrirane rasvjete i implementacije rasvjetnih tehnologija. Osim IES udruženja, Skira je član Međunarodnog udruženja dizajnera svjetla (IALD), nekadašnjeg Europskog udruženja profesionalnih dizajnera rasvjete (PLDA Europe), Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) i Hrvatskog društva za rasvjetu (HDR). Tijekom posljednjih godina čest je gost predavač na domaćim i inozemnim sveučilištima i konferencijama gdje educira javnost o dizajnu rasvjete i njegovoj primjeni u poslovnoj praksi. Godine 2010. izdaje knjigu My light u suradnji s izdavačkom kućom Arhitekst. Skirina uloga na međunarodnoj dizajnerskoj sceni potvrđena je nizom publikacija u svim relevantnim profesionalnim časopisima te brojnim međunarodnim nagradama za projekte rasvjete Kuće svjetla u uvali Čikat na Malom Lošinju, Uljanikovih dizalica – Svjetlećih divova, poliklinike Novamed i Rident, tunela Eurasia te za dizajn svjetiljki Lun-up, Underscore i Trick. Rad Deana Skire s Visualia Festivala 2014. godine može se pogledati na: https://youtu.be/aToX8XTh7es.

Visualia Festival kulturna je manifestacija i redovan dio cjelogodišnjega kulturnoga programa koji je osmislila i provodi udruga Sonitus. Festival svoju tradiciju gradi na održivom predstavljanju suvremenih radova na području audiovizualne umjetnosti kojima se žele poništiti granice između povijesnih i modernih dostignuća te upravo kroz tu fuziju posjetiteljima pružiti nezaboravne doživljaje, emocije i nova iskustva.

Organizatori Visualia Festivala u Puli su udruga Sonitus, Turistička zajednica grada Pule i Arheološki muzej Istre, a pokrovitelji su Grad Pula, Istarska županija, Arena hospitality group, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Istre.

Partneri festivala su IDD production, Ara electronic, Medvid produkcija i Hrvatska poštanska banka.

Pin It on Pinterest