Pronađen skimming uređaj na bankomatu u Puli

 

Nepoznati je počinitelj u razdoblju od 3. do 11. kolovoza, u Ulici Sergijevaca u Puli, na otvor za izdavanje potvrda na bankomatu, zalijepio komad plastičnog materijala identičan obliku otvora, na kome je instaliran elektronski sklop s baterijom, mini kamerom i memorijskom karticom, dok su na tipkovnici pronađeni tragovi nalik na ljepilo.

Policijski službenici poduzimaju potrebite mjere kako bi se pronašla osoba koja je neovlašteno postavila pronađeni uređaj, a Policijska uprava istarska upozorava građane da povećaju oprez prilikom korištenja bankomata te da pripaze na ovakve oblike prijevara.

Tijekom turističke sezone na jadranskoj su obali česti slučajevi da počinitelji, iskorištavajući gužve i opuštenost građana, postavljaju na bankomate čitače bankovnih kartica, tzv. ”skimming” uređaje. Radi se o posebnim uređajima, koji izgledaju poput originalnih utora bankomata, a koji snimaju sadržaj magnetnog zapisa kartice. Pripadajući PIN broj počinitelji uglavnom dobivaju tako da na bankomat  postave malu kameru ili lažnu tipkovnicu. Kopirani podaci potom se prenose na krivotvorenu karticu, s kojom se može podizati novac s bankomata ili se takva kartica koristi za plaćanje putem interneta.

Kako bi izbjegli da postanete žrtvom ovakvog oblika prijevare, savjetujemo slijedeće:

  • Karticu i PIN uvijek držite odvojene i čuvajte od neovlaštenih osoba.
  • Prilikom dolaska na bankomat, pažljivo pogledajte otvor za karticu, tipkovnicu i kućište bankomata. Ukoliko primijetite nešto neobično, odnosno oštećenja, dodatno postavljenu opremu ili uređaje, nemojte koristiti bankomat, već o tome odmah obavijestite banku i policiju.
  • Prilikom unošenja PIN-a obavezno drugom rukom zaklonite tipkovnicu.
  • Ukoliko bankomat zadrži vašu karticu, odmah obavijestite banku i budite oprezni s nepoznatim ljudima koji vam nude pomoć.
  • Ukoliko ste oštećeni kaznenim djelom, odmah obavijestite banku i policiju na broj 192.

Pin It on Pinterest