U Barbanu je održano predstavljanje nove kolekcije biranih vina i pjenušca Prstenac

 

Proteklog je vikenda u Barbanu održano predstavljanje nove kolekcije biranih vina i pjenušca Prstenac. Riječ je o događaju koji se od 2007. godine održava u čast barbanske Trke na prstenac, koja će se ove godine održati 20. kolovoza. To je uvijek prigoda da gosti upoznaju Barban i na drugačiji način.

U dvorištu Župne crkve okupili su se ljubitelji dobrog vina, stručnjaci sommelieri i enolozi, ali i prijatelji Trke na prstenac. Uzvanike, goste i predstavnike medija kroz program je vodio Budimir Žižović Žižo te je u svojem prepoznatljivom stilu animirao večer. Među gostima bili su i književnik, novinar te „buon gustaio“ Drago Orlić kao i gourmet kritičar, novinar, publicist i predsjednik Hrvatske udruge someliera Franko Lukež.

Goste su domaćini dočekali aperitivom koji je također bio napravljen s pjenušcem Prstenac, a prigodne riječi dobrodošlice uputio je i načelnik Dalibor Paus.

O vinima, osim samih vinara, govorio je i poznati sommelier Sandi Paris, a uz dobra vina sljubljivala su se jela iz kuhinje Olea cattering iz mjesta Marija na krasu.

„Svih prethodnih godina, radio se pjenušac tzv. šampanjskom metodom od raznih sorata. Ovogodišnji novo pjenušavo vino napravljeno je isključivo od malvazije i to grožđa iz berbe 2015. Svaki ozbiljni pjenušac mora proći ciklus odležavanja ma kvascima. Nakon godine i pol dana postupka proizvodnje pjenušca, stavlja se napokon u boce,“ objasnio nam je postupak stvaranja Prstenca za ovu godinu sommelier Paris.

Uz jela hladnog predjela, degustirala se Malvazija berbe 2016. obitelji Bačac iz mjesta Kukurini. Uz toplo predjelo Malvazija 2015. iz vinskog podruma Dvorca Belaj pored Cerovlja, a uz glavno jelo također iz istog podruma ali Chardonnay 2014. godine. Uz desert poslužena je nova linija Malvazije iz podruma Vina Laguna pod brendom Malvazija Adriana.

Glazbena podloga večeri bio je ugodan glas i nastup Tatiane Giorgi i benda, a druženje je trajalo do dugo u noć.

Više o manifestaciji Trka na prstenac potražite na:

Facebook stranici https://www.facebook.com/trkanaaprstenac/

ili web stranici: http://trkanaprstenac.hr

Pin It on Pinterest