Svečano obilježena 73. obljetnica osnivanja 43. Istarske divizije

 

U Čabru se jučer održalo svečano polaganje vijenaca povodom 73. obljetnice formiranja 43. Istarske divizije te u sklopu obilježavanja Rujanskih dana i 70. obljetnice prestanka Anglo-američke vojne uprave u Puli. Vijence su  položili vijećnik Gradskog vijeća Grada Pule Ardemio Zimolo i članovi predsjedništva Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule. Na obilježavanju su prisustvovali i članovi Udruga i Saveza antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije te gradonačelnik Grada Čabra sa suradnicima.

Polaganjem vijenaca na poseban je način odana počast svima koji su sudjelovali u velikim borbama protiv tada rastućeg fašizma te se još jednom skrenula pozornost na značaj postojanja 43. Istarske divizije za stanovnike Gorskog Kotara i Istre. Naime, 43. istarska divizija formirana je 29. kolovoza 1944. godine u Čabru, a u trenutku osnivanja imala je 3.392 borca.  U sastavu Prve brigade djelovao je i talijanski bataljun Pino Budicin. 

Od studenog 1944. godine u sastav divizije ušao je artiljerijski divizion. Operativna područja divizije bila su Istra, Gorski Kotar i Hrvatsko primorje, te područja u Sloveniji, Pokupju i Žumberku. Tijekom završnih oepracija za oslobođenje operirala je u pozadini neprijateljskih linija, napadajući njihova uporišta i komunikacije. Ukidanjem Jedanaestog korpusa došla je pod izravno zapovjedništvo Četvrte armije. Nakon 24. travnja 1945. godine, njezine su postrojbe počele ulaziti na teritorij Istre.

Pin It on Pinterest