Promocija pravilne prehrane u osnovnim školama

 

Osnovna škola Vidikovac danas je bila domaćin 5. Susretu promocije zdravih školskih marendi za sve osnovne škole s područja grada Pule. O projektu, koji za cilj ima stvaranje zdravih prehrambenih navika kod djece, govorili su zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci, ravnatelj Zavoda  za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović te pedagoginja OŠ Vidikovac Suzana Mohorović.  

„Sada, nakon pet godina provedbe projekta promocije pravilne prehrane u školama, možemo kazati kako smo stvorili jednu kvalitetnu priču koja je održiva, odgovara na potrebe djece i roditelja te koja objeduje sve elemente potrebne za primjenu pravilne prehrane u školama“, istaknula je zamjenica gradonačelnika nadodavši kako je napravljen veliki iskorak u kvaliteti školskih marendi koje su od strane učenika dobro prihvaćene. „Grad Pula, kako bi stvorio preduvjete za provedbu projekta, uložio je značajna sredstva u opremanje školskih kuhinja i blagavaonica po HASAP standardima u svih 11 škola, od kojih se najnovije investicije odnose na kuhinje u OŠ Centar i Kaštanjer gdje je uloženo preko 1,6 milijuna kuna“ navela je Puh Belci zaključivši kako su školske kuhinje, cjeloviti obroci u školama, brošure sa zdravim receptima nadstandard u odnosu na Hrvatsku budući da polovica osnovnih škola u državi nema niti osnovne uvjete za školske marende.

 

 

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije naglasio je kako ovaj projekt ima za cilj stvaranje pravilnih prehrambenih navika kod djece. „Projekt je imao pozitivan odjek i u drugim gradovima koji sada slijede naš primjer“, kazao je Stojanović koji je ijedno ovim puten najavio i neke nove projekte. Primjerice, uz potporu Grada, postojeća dobra suradnja s predškolskim ustanovama nadogradit će se novom u vidu radionica namijenjenim roditeljima, zatim Savjetovališta za prehranu koje djeluje u sklopu Zavoda predstavit će svoje programe po svim pulskim mjesnim odborima. Isto tako, sa Školom za odgoj i obrazovanje izradit će se brošura koja će biti namijenjena učenicima.

U sklopu današnjeg susreta predstavljena je i „Brošura školskih recepata prilagođena djeci s posebnim prehrambenim potrebama“ koju su  kratkim crtama prezentirale autorice Vedrana Fontana i Olga Dabović Rac. „Vjerujem da će ova brošura na jedinstven način doprinijeti unapređenju prehrane u školama te poslužiti kao podloga za izradu zdravih i ukusnih marendi“ zaključila je Dabović Rac.

Prezentaciji zdravih obroka prisustvovala je i pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb IŽ Sonja Grozić Živolić. „Naša je obaveza djeci pružiti priliku da zdravo odrastaju, da se zdravo hrane i žive“ u svom obraćanju kazala je Grozić Živolić.

Zadovoljstvo što je upravo OŠ Vidikovac domaćin ovog hvalevrijednog projekta koji omogućuje spravljanje ukusnih, raznovrsnih te prije svega zdravih i nutritivno bogatih obroka izrazila je Suzana Mohorović.

Finalno, prezentirale su se i konzumirale zdrave marende koje za učenike osnovnih škola svakodnevno spravljaju njihovi školski kuhari. Oni su danas uz pomoć budućih kuhara i tehničara, učenika Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te Strukovne škole Pula prezentirali nove recepte zdravih marendi koje su zajedno pripremili.

Pin It on Pinterest