Pulski prvašići započinju školsku godinu u obnovljenim školama

 

U 11 pulskih osnovnih škola jučer je krenulo 570 prvašića. Kako bi im poželio uspješan početak nove školske godine 2017./18., pulski gradonačelnik Boris Miletić posjetio je Osnovnu školu Šijana u koju se ove godine upisao najveći broj prvašića, njih ukupno 75.

„Danas ste krenuli u novu, uzbudljivu avanturu za koju želim da vam donese mnogo znanja, nova prijateljstva i uspomene za cijeli život. Učite, jer nema vrjednije stvari na svijetu od znanja.“, poručio je Miletić i ovom prilikom podsjetio sve vozače na opreznu vožnju te da posebno pripaze na djecu u prometu. „Sigurnost naših najmlađih sugrađana u prometu visoko je na ljestvici prioriteta Grada koji čini sve potrebno kako bi svim učenicima omogućio sigurno i bezbrižno kretanje na putu do škole. Iz tog je razloga Grad Pula detaljno prekontrolirao svu horizontalnu i vertikalnu prometnu signalizaciju u zonama u kojima se nalaze osnovne škole te otklonio sve nedostatke“, istaknuo je gradonačelnik.

 

 

Kako bi se pulskim učenicima osigurali kvalitetniji uvjeti za rad, Grad Pula je, kao osnivač pulskih osnovnih škola,iz proračuna izdvojio3,5 milijuna kuna, od ukupno 76 milijuna kuna rezerviranih za predškolski i školski sustav. „Ulaganje u najmlađe, posebice u njihov intelektualni razvoj, odnosno znanje najbolje je što možemo pružiti cjelokupnoj zajednici“,zaključio je Miletić. Početak nove školske godine dobra je prilika i za predstavljanje značajnih investicijskih radova usmjerenih u rekonstrukciju objekata škola kojima je osnivač Grad Pula.

Jedna od značajnijih investicija, koje su se izvodile tijekom ljetnih mjeseci,adaptacija je sanitarnih čvorova u OŠ Stoja, za što je izdvojeno nešto više od 850 tisuća kuna. Radovi su obuhvatili tri sanitarne vertikale sa po šest čvorova. Osim toga, u OŠ Stoja već su izvedeni radovi ograđivanja školskog dvorišta, a u planu je i rekonstrukcija sigurnosne rasvjete. Značajnija sredstva, gotovo 529 tisuća kuna, uložena su u obnovu OŠ Vidikovac gdje se dovršava kompletna sanacija poda u školskoj sportskoj dvorani, izvršena je rekonstrukcija dijela temeljne kanalizacije suterena, kao i sanacija podova učionica u suterenu.

Osim toga, u OŠ Kaštanjer izveli su se radovi na sanaciji temeljne konstrukcije kako bi se osigurao prijenos opterećenja u dublje slojeve te eliminirali daljnji pomaci i slijeganje građevine. Riječ je o radovima ukupne vrijednosti 760 tisuća kuna. Zahtjevniji građevinski radovi izvedeni su i u OŠ Tone Peruško gdje je izvršena rekonstrukcija prolaza na 1. katu. Ovom rekonstrukcijom se postojeći otvoreni, nenatkriveni prolaz, koji povezuje dvije učionice s ostatkom škole, natkrio i zatvorio ostakljenom staklenom stijenom. Ujedno, osigurana su sredstva i za izradu izvedbenog projekta za izgradnju dvorane unutar školskog dvorišta te postavljanje video nadzora.

OŠ Monte Zaro je, uz sufinanciranje Grada Pule i McDonald’sa, dobila učionicu na otvorenom koja će se nalaziti na za to predviđenoj betonskoj podlozi te biti opremljena stolovima i klupama za sjedenje, kao i velikom pločom za crtanje.

Također, nastavlja se s informatizacijom i modernizacijom nastave po školama pa je za potrebe uvođenja e-Dnevnika, za Školu za odgoj i obrazovanje nabavljeno 17 novih prijenosnih računala, a uvedena je i wi-fi mreža. U OŠ Vidikovac i Stoja realizirao se projekt e-Škola pa i ove škole ulaze u školsku godinu koristeći platformu e-Dnevnik. Time se sustav e-Dnevnika počeo koristiti u svim pulskim osnovnim školama.

Današnjem prijemu prvašića prisustvovala je i pročelnica UO za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović koja je spomenula kako je u tijeku distribucija „Vodiča za djecu i mlade Grada Pule“ koji objedinjuje sve izvanškolske programe te na taj način djecu upoznaje s aktivnostima koje mogu upisati u svoje slobodno vrijeme. Nadodala je i kako će se isti dijeliti i roditeljima na prvom roditeljskom sastanku.

Ravnateljica OŠ Šijana Alma Tomljanović zahvalila se predstavnicima Grada na potpori te je istaknula kako je iznimno ponosna na to što upravo Šijana broji najviše prvašića u novoj školskoj godini. „Za sve njih osigurane su i dodatne skupine produženog boravka“, naglasila je Tomljanović.

Pin It on Pinterest