119. brigada ponos je cijele Istarske županije

 

Povodom 26. godišnjice osnutka 119. brigade, danas su u prostorijama Istarske županije u Puli pulski gradonačelnik Boris Miletić i zamjenik istarskog župana Fabrizio Radin zajedno sa suradnicima primili pripadnike ove vojne postrojbe iz Istre.

Tom  je prigodom zamjenik župana kazao kako je županija ponosna na sve pripadnike 119. brigade i dodao kako i danas čuvamo uspomenu na one pripadnike koji su položili živote na oltar domovine.

 

 

Pulski gradonačelnik Boris Miletić pridružio se čestitkama povodom godišnjice osnivanja te je istaknuo kako 119. brigada zbog svog iznimno moralnog i vrijednog djelovanja u Domovinskom ratu i danas uživa veliki ugled, a svi stanovnici Istre mogu biti ponosni na svoje hrabre vojnike.

„Odaziv na bojišnicu iz Istre bio je najveći u Hrvatskoj te mi je drago da danas i državni vrh to ističe. Iako nismo izravno bili zahvaćeni ratom, dali smo svoj veliki doprinos. Istra je u to vrijeme prihvatila velik broj prognanika i izbjeglica od koji su mnogi i nakon rata ostali i u Istri našli svoji novi dom. Brigada nije imala repova niti jednu mrlju i mislim da smo i po tome primjer ostalima“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

 

 

Jedan od čelnik ljudi brigade bojnik Roberto Fabris prisjetio se osnivanja brigade kazavši kako je 119. brigada pokrivala cijelu Istru i popunjavala se ljudima iz južne Istre, Pule, Rovinja i Labina. Fabris je napomenuo kako je jedna od osnovnih zadaća bila očuvanje mira te kako su pripadnici  brigade u Domovinskom ratu uglavnom  djelovali na ličkoj bojišnici te u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja”.

Prvi zapovjednik 119. brigade Branko Bošnjak istaknuo je kako su svi pripadnici svojim djelovanjem predstavili Istru u najboljem svijetlu, a Vinko Knez naglasio je kako rad Udruge Kluba 119. brigade koji okuplja 20 udruga predstavlja zajedništvo svih braniteljskih udruga Istarske županije.

Nakon prijema u Istarskoj županiji, tradicionalno su položeni vijenci na Središnjem križu gradskog groblja te na Spomeniku poginulim braniteljima u parku Franje Josipa.

 

Pin It on Pinterest